Krigen i Syria:Norges allierte i Syria kan være oppløst

DET VAR DA: Opprørsbrigaden Fursan al-Haq som publiserte dette bildet 17. oktober 2015, tilhørte «Den frie syriske arme». Her forteller de Putin at de vil sende hans soldater hjem i kister. Hva nå?
DET VAR DA: Opprørsbrigaden Fursan al-Haq som publiserte dette bildet 17. oktober 2015, tilhørte «Den frie syriske arme». Her forteller de Putin at de vil sende hans soldater hjem i kister. Hva nå? Foto: Uncredited / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske spesialsoldater skulle trene opp motstandsgruppa New Syrian Army i Syria. Nå reises spørsmålet om de overhodet finnes - eller har vært en reell gruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

New Syrian Army, som Norge skulle trene med militært personell, er ifølge en melding fra en gruppe kalt Syrian Rebellion Obs, oppløst. Restene kaller seg Jaysh al-Mughawir.

Som så mye annet fra denne krigen, er opplysningen ubekreftet, og heller ikke det norske Forsvarsdepartementet ønsker å uttale seg på spørsmål fra ABC Nyheter.

«Det norske styrkebidraget er nå en del av operasjon Inherent Resolve. Av hensyn til sikkerheten til egne styrker og i tråd med koalisjonens mediepolicy vil vi ikke gi detaljer forbundet med operasjonen eller annen informasjon av operativ karakter.»

Det er alt Forsvarsdepartementet ønsker å svare på vårt spørsmål om tilstanden til New Syrian Army.

I juni skal New Syrian Army ha deltatt i et mislykket forsøk på å fravriste IS en flyplass.

Les: Syriske krigere erobret militærbase fra IS

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det spøker for Norges prosjekt

– Den nye syriske hær, New Syrian Army, var i utgangspunktet en paraply over en rekke løsrevne grupper. Jeg tror det kan være noe i at de er oppløst. De har enda mindre reell eksistens enn de hadde for et halvt år siden, sier Helge Lurås til ABC Nyheter.

Han leder Senter for internasjonal og strategisk analyse.

– Det spøker for prosjektet Norge har bidratt til, når vi ser hva som utvikler seg på bakken i Syria.

Hen mener at de viktigste aktørene i Syria blir Russland, Tyrkia og Iran.

– USA kommer ikke lenger å ha den rollen i Syria som var forutsetningen da Norge sa ja til å bli med på dette. Dette gjorde man for å tekkes USA, men også i en viss forstand den treningen det vil gi norske spesialstyrker selv, sier Lurås.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– New Syrian Army ble sagt å være sekulære folk som ønsket demokrati og ville kjempe mot Assad. Det var noen av dem, men veldig fort ble de marginalisert av de religiøst motiverte krigere, mener Helge Lurås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin: – Gjenerobringen av Aleppo svært viktig for Syria

Norges usikre myndighet

Dermed er det like stor usikkerhet om Norges militære samarbeidspartnere i Syria, som de politiske.

Daværende utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) erklærte på vegne av den rødgrønne regjeringen at Syrias FN-godkjente myndighet, Assad-regimet, ikke lenger er en legitim representant for landet.

I stedet fortalte han at Norge anser den såkalte Nasjonalkoalisjonen som «folkets rette representant i Syria.»

Andre observatører anser Nasjonalkoalisjonen som en løst sammensatt gruppering i mylderet av mer og mindre islamistiske opposisjonsgrupper.

Hvem Norge nå anerkjenner som lovlig myndighet i Syria, nektet Utenriksdepartementet på gjentatte spørsmål fra ABC Nyheter i april, å besvare.

Les: Ingen norsk jubel for at IS ble jaget fra Palmyra