
Meling om Frp-ledelsen:– Trist at folk ikke ser at dette er personer du ikke kan stole på

– Fremskrittspartiet er den eneste garantisten for å kaste terroristen Krekar ut av Norge, lovte Siv Jensen i 2009 og beskyldte Stoltenberg-regjeringen for å være «fullstendig handlingslammede».
– Politikerne i Fremskrittspartiet mener de har rett til å si én ting som Frp-politikere og snu totalt når de blir statsråder. De møter seg selv i døren, sier Krekars advokat Brynjar Meling til ABC Nyheter.
Fremskrittspartiet har det siste tiåret gjort en utsendelse av mulla Krekar til en fanesak. Men regjeringsmakten har hjulpet lite så langt.
– I opposisjon hevdet de at de ville drive politikk som bryter norsk lov og internasjonale konvensjoner. Det er jo godt det ikke har skjedd, men de blander rollen sin som lovgivende og utøvende makt, med den dømmende makt, sier Meling og kommer med følgende stikk:
– Det er trist at folk ikke ser at dette er personer man ikke kan stole på. Justisminister Per Willy-Amundsen kunne jo bare prøvd å sende ut Krekar uten loven på sin side slik Fremskrittspartiet har lovet velgerne.
Krekars advokat sier Fremskrittspartiets kritikk av Stoltenberg-regjeringen nå stilles i «et merkelig lys».
Siv lovet retur
Frp-toppene Per-Willy Amundsen, Siv Jensen og Per Sandberg har ved flere anledninger i opposisjon kritisert Stoltenberg-regjeringen for at de ikke klarte å tvangsreturnere mullaen. Jensen kalte regjeringen «handlingslammet» og omtalte hele saken som en skandale.
Frp-lederen har tidligere sagt hun er villig til å bryte menneskerettighetene for å fengsle Krekar. Det første Facebook-innlegget om Krekar kom i 2009 (Se innlegget lenger ned i saken).
Frp-lederen gikk så langt som å garantere at Frp med regjeringsmakt ville sende ut Krekar.

– Mullah Krekar virker som enda et problem som Fremskrittspartiet vil bli nødt til å rydde opp i når vi kommer i regjering, skrev Frp-leder Jensen på Facebook i 2009, og kom med følgende lovnad:
« Fremskrittspartiet er den eneste garantisten for å kaste terroristen Krekar ut av Norge. I tillegg skal han plasseres i forvaring inntil han sendes ut. Dette kommer vi til å gjennomføre og vi kommer ikke til å gi opp slik Bjarne Håkon Hanssen og regjeringen har gjort.»
Regjeringens nye justisminister, Per-Willy Amundsen, sa følgende til VG i forbindelse med Marie Amelie-saken i 2011:
– Det er viktig å statuere eksempler på at norsk lov gjelder. Samtidig er det lov å bruke hodet. Hvorfor får Mulla Krekar gå fritt omkring, mens Maria Amelie blir pågrepet av åtte politimenn?
Fem år tidligere sa Amundsen at «det er en skandale at Krekar fortsatt befinner seg i Norge».
– Rikets sikkerhet må gå foran Krekars sikkerhet, sa Amundsen i 2006.

Ikke så lett likevel
Gjennom sine politiske rådgivere opplyser både Frp-nestleder Per Sandberg og leder Siv Jensen at de er på ferie og ikke vil kommentere saken.
ABC Nyheter har spurt justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) om hvilke muligheter han har i Krekar-saken og hva han vil gjøre.
Etter 46 timer og fire purringer svarer Amundsen dette i en e-post til ABC Nyheter.
– Det foreligger et gyldig norsk forvaltningsvedtak om utvisning av Najumuddin Faraj Ahmad av hensyn til rikets sikkerhet. Vi arbeider kontinuerlig for å effektuere vedtaket, selvfølgelig innenfor lovens rammer.
ABC Nyheter spør igjen hvilke reelle politiske muligheter Amundsen og regjeringen har, og konfronterer Amundsen med at han tidligere har sagt at «det er lov å bruke hodet».
– Kan Amundsen si noe om hvordan han opplever det i opposisjon kontra posisjon i Krekar-saken?
– Hei igjen, statsråden har ikke noe å tilføye til svaret du allerede har fått, svarer kommunikasjonavdelingen.
Leirstein tror på Amundsen

Etter tre år med regjeringsmakt håper stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, Ulf Leirstein (Frp), at den påtroppende justisministeren kan gi arbeidet med å sende ut Krekar «fornyet kraft».
– Det å sende ut Krekar er viktig for regjeringen og Frp. Det kan være at med ny statsråd så får dette arbeidet nå fornyet kraft. Anbefaler at statsråden utpeker eventuelt en av statssekretærene til å få et særskilt ansvar med å få Krekar ut, sier Leirstein til ABC Nyheter.
– Saken trenger fokus for at vi skal komme i mål. Håper også at man tar ny kontakt med Irak og forsøker å få garantier om ikke dødsstraff ved utlevering til Irak.
Brynjar Meling sier følgende om Leirsteins uttalelser:
– Jeg lurer på hvilken ministerpost de må sette Leirstein i for å temme han. Den siste løse kanonen, sier Meling.
Les også: Her kan Krekar få sin terrordom
– En skandale
I fjor sa Per Sandberg (Frp) at Krekar-saken latterliggjorde demokratiet.
Etter det ble klart at Italia overraskende trakk begjæringen om utlevering av Kreker, kom SVs justispolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell med følgende stikk:
– Vi tar til etterretning at regjeringen ikke har funnet en løsning så langt, sa Solhjell til NTB.
Etter det ble klart at Italia overraskende trakk begjæringen om utlevering av Kreker sa statsminister Erna Solberg «at det ikke er et politisk spørsmål.»
– Dette er jo et spørsmål som behandles av juridiske myndigheter i Norge. Det er ikke et politisk spørsmål. Hvis det ikke er grunnlag for saken som skulle lede til utlevering, så er det helt naturlig at italienerne trekker begjæringen, sa Solberg.
Les også: Krekar kan likevel bli utlevert til Italia
Rettssak i mars
12. november 2015 ble Krekar pågrepet som en av en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax.
I slutten av november bekreftet Manfred Kelder , administrativ leder ved domstolen i den nord-italienske byen Bolzano, at det var berammet et rettsmøte i Krekar-saken 13. mars 2017. Krekar risikerer en langvarig terrordom in absentia, i sitt fravær.
Dersom Krekar dømmes i mars, kan italienske myndigheter på nytt begjære ham utlevert for å sone en straff.
Til ABC Nyheter har Krekars italienske advokat fortalt at hun tror det blir «vanskelig å forsvare Krekar».
Les saken: – Det blir vanskelig å forsvare Krekar