Røntgentesting av asylsøkere fortsetter neste år

OMSTRIDT: Aldersmåling ved røntgenundersøkelser av hender blir videreført.
OMSTRIDT: Aldersmåling ved røntgenundersøkelser av hender blir videreført.

De omstridte røntgenundersøkelsene av mindreårige asylsøkere kommer til å fortsette når rettsmedisinere ved Folkehelseinstituttet tar over alderstestingen neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har som utgangspunkt at disse undersøkelsene vil bli videreført. Men vi vil gjøre endringer i angivelse av usikkerheten som ligger i disse metodene. Det betyr ikke at vi vil videreføre eksakt samme praksis som i dag. Det er usikkerhet i de metodene, og det er den usikkerheten vi vil søke å uttrykke på best mulig måte, sier Truls Simensen, direktør i Område for rettsmedisinske fag, til VG. De vil presentere sine anbefalinger for UDI i løpet av februar neste år.

Den omstridte testen utføres ved røntgen av håndleddet og tennene. Bruken av røntgen for å fastslå alder har vært omdiskutert i flere år. Blant annet Legeforeningen, Røde, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og NOAS har stilt seg kritiske til røntgenvurdering.

Leger VG har snakket med sier det er vanskelig å fastslå nøyaktig alder ved hjelp av denne testen.

– Når man bruker metoden med røntgen av håndledd, vil man aldri kunne bestemme et eksakt fødselsår. I beste fall vil man kunne gi et aldersintervall, som må brukes med forsiktighet, sier Lil-Sofie Ordning, leder av barneradiologisk forening til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden