Polen får ny smekk over fingrene fra EU

<p>Jaroslaw Kaczynski er leder i det polske regjeringspartiet PiS, som det siste året har gjort flere grep som har skapt bekymring for lovstyret og demokratiet i landet.</p>
Jaroslaw Kaczynski er leder i det polske regjeringspartiet PiS, som det siste året har gjort flere grep som har skapt bekymring for lovstyret og demokratiet i landet. Foto: Kacper Pempel / Reuters

EU-kommisjonen mener rettsvesenets uavhengighet er alvorlig truet i Po

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spesielt endringer i grunnlovsdomstolen som vekker bekymring. Frykten er at endringene skal undergrave domstolens uavhengighet og gjøre det vanskeligere å stoppe nye lovforslag fra regjeringen.

– Jeg ser på dette som en betydelig trussel mot lovstyret i Polen, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Konkrete straffereaksjoner er likevel ikke på bordet. Kommisjonen gir i stedet Polen mer tid til å rette opp, noe den også har forsøkt – uten hell – flere ganger tidligere siden saken kom opp for ett år siden.

EUs president Donald Tusk Foto: NTB scanpix
EUs president Donald Tusk Foto: NTB scanpix

– Vi har besluttet å sende ytterligere anbefalinger til Polen. Vi vil så invitere den polske regjeringen til å svare på disse anbefalingene innen to måneder. På grunnlag av svaret vil vi vurdere hvilke nye skritt vi skal ta, sier Timmermans.

– Kommisjonen vil ikke slippe denne saken. Vi vil bruke alle tilgjengelige verktøy hvis det blir nødvendig, sier han.

I ytterste konsekvens kan Polen miste stemmeretten i EU for brudd på EUs grunnleggende verdier. Men i praksis er det vanskelig for EU-kommisjonen å foreslå et så drastisk grep fordi et vedtak om dette etter all sannsynlighet vil bli blokkert i EUs ministerråd, med Ungarn som Polens viktigste allierte.

Les også: Lech Walesa vil kaste Polen ut av EU

Demonstranter omringer polsk parlament

Høyrenasjonalistisk massemønstring i Warszawa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden