Gir Listhaug skylden for økende skepsis til innvandring

Karin Andersen (SV) og Sylvi Listhaug har vært uenige før. Nå er de det igjen.
Karin Andersen (SV) og Sylvi Listhaug har vært uenige før. Nå er de det igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke rart at skepsisen øker når ansvarlige statsråder sprer frykt, istedenfor håp og mulighet, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV). Hun mener regjeringen «skremmer folket».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag kom nyheten om at flere enn tidligere mener at innvandrere er en kilde til utrygghet i samfunnet.

Årets undersøkelse fra SSB om befolkningens holdning til innvandrere og innvandring viser at en av tre nordmenn mener det bør bli vanskeligere for flyktninger og asylsøkere å få opphold.

Halvparten av de spurte mener adgangen til opphold bør være som i dag. Kun tolv prosent mener det bør bli lettere å få opphold.

Bakgrunn: Økende innvandrerskepsis i befolkningen

– Regjeringen skremmer folket

Karin Andersen (SV) krangler nok en gang med regjeringen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Karin Andersen (SV) krangler nok en gang med regjeringen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Nyheten får SV-topp Karin Andersen til å reagere.

– Det er ikke rart at skepsisen øker når ansvarlige statsråder sprer frykt, isteden for håp og mulighet, sier Andersen (SV) til ABC Nyheter.

Hun mener regjeringen «skremmer både folk og flyktninger» med Listhaugs retorikk.

– Regjeringen tar heller ingen initiativ for felles europeiske løsninger, noe som kunne beroliget folk. De skaper inntrykk av at flyktningekrisen er noe som har rammet oss. Det er helt absurd, sier Andersen og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen er med på å bryte ned vårt arbeid for menneskerettigheter i krig og konflikt, noe det har tatt 100 år og to verdenskriger å bygge opp.

Nå forventer hun at statsministeren snart kommer på banen.

– Erna Solberg må ta ansvar nå. Hennes regjering må skape muligheter for flyktningene og slutte å skremme opp folk. De kan bidra mye mer i nærområdene. Bare for to dager siden stemte de ned SVs forslag om å bruke de resterende 700 millioner Norge har spart på at færre kommer hit, til nødhjelp blant annet i Syria nå. De pengene gikk rett inn i statskassa, men de kunne gitt mat og varme klær til noen som har mistet alt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg tror Andersen mange ikke skiller mellom innvandrere og flyktninger, og «gir flyktningene skylden for det som arbeidsinnvandrere fra EØS området bidrar til».

– Å tro at åpne grenser i EØS ikke fører til at også europeiske kriminelle kommer hit er jo passe naivt, men det blir veldig feil når dette fører til generell flyktningskepsis, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke første gang Andersen kritiserer Listhaug. Tidligere i år beskyldte hun Listhaug for å «ikke bry seg om asylbarna».

Les saken: SV frykter streng innvandringspolitikk trumfer menneskerettigheter

Brein-Karlsen:– Asyltilstrømningen førte til uro

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har fått anledning til å svare på påstandene til Andersen.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) skriver i en e-post til ABC Nyheter at «Det er ingen tvil om at den store asyltilstrømningen i fjor førte til mye uro og usikkerhet i befolkningen.»

– I tillegg opplevde Europa en rekke forferdelige terrorangrep som gjorde folk utrygge. Vi har gjennomført en rekke tiltak for å redusere ankomstene fordi det gir oss bedre mulighet til kontroll med hvem som kommer, men også mye bedre mulighet til å styrke integreringen av dem som får opphold. Samtidig sørger vi for å sette krav til dem som får opphold slik at de raskere skal kunne komme ut i det norske samfunnet og bidra. Det mener vi vil redusere den skepsisen vi ser av SSBs tall, skriver statssekretæren videre.

Les også: Innvandring står for 80 prosent av befolkningsveksten

Les også: – Må passe oss så vi åpenbart ikke bryter menneskerettigheter