Australia gir Danmark munnkurv om asylpolitikk

<p>NAURU: Australia har lenge fått kritikk for måten de behandler flyktninger på, særlig på øya Nauru hvor mange sendes.</p>
NAURU: Australia har lenge fått kritikk for måten de behandler flyktninger på, særlig på øya Nauru hvor mange sendes. Foto: David Gray / Reuters

Australia truer Danmark med at det kan få diplomatiske konsekvenser hvis de frigir informasjon om Australias kontroversielle flyktningpolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske og australske myndigheter har utvekslet informasjon om Australias mye omtalte flyktningpolitikk i forbindelse med at danskene tidligere i år planla en studietur for å kikke nærmer på den australske modellen, skriver nyhetsbyrået Ritzau, som har fått innsyn i dokumentene.

Ifølge det danske utenriksdepartementet har australske myndigheter skrevet at all korrespondanse vedrørende studieturen er utvekslet under forutsetning om at den er fortrolig. Australske myndigheter gjør det klart at dersom korrespondansen blir offentliggjort, vil forholdet mellom de to landene kunne bli skadelidende.

Australia har fått mye kritikk for sin asylpolitikk der asylsøkere som prøver å nå landet i båt, enten blir sendt tilbake dit de kom fra eller til interneringsleirer på stillehavsøyene Nauru og Manus. Får de innvilget asyl, må de i utgangspunktet bosette seg på Manus eller Nauru.

Amnesty International har omtalt forholdene i leirene som ensbetydende med tortur. Den australske modellen har likevel sine tilhengere, blant annet i Dansk Folkeparti. En dansk delegasjon skulle etter planen reist på studietur til leirene i august, men turen ble avlyst da det ble klart at de ikke fikk tilgang til Nauru.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden