Vil nekte UDI å trekke tilbake norsk statsborgerskap

Karin Andersen (SV) og fire andre representanter fra SV, Ap og Senterpartiet foreslår å frata UDI retten til å trekke tilbake statsborgerskapet fra personer som gir feil opplysninger ved søknad om borgerskap eller ved ankomst til Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Karin Andersen (SV) og fire andre representanter fra SV, Ap og Senterpartiet foreslår å frata UDI retten til å trekke tilbake statsborgerskapet fra personer som gir feil opplysninger ved søknad om borgerskap eller ved ankomst til Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil ikke lenger la Utlendingsdirektoratet alene få avgjøre om personer kan miste sitt norske statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV, Sp og Ap vil erstatte forvaltningsvedtak i Utlendingsdirektoratet (UDI) med en domstolsbehandling, skriver Vårt Land.

Stortingsrepresentantene Heikki Eidsvoll Holmås (SV), Karin Andersen (SV), Heidi Greni (Sp), Marit Arnstad (Sp) og Kari Henriksen (Ap) foreslår å la domstolen avgjøre hvorvidt statsborgerskap kan trekkes tilbake.

I dag har UDI myndighet til å kalle tilbake statsborgerskap dersom det oppdages at borgeren har gitt uriktige – eller fortiet – opplysninger når han kom til Norge, og når han søkte om å få bli norsk statsborger. UDI vurderer for tiden å tilbakekalle norsk statsborgerskap i om lag 500 saker.

I et brev til Stortinget opplyser innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at UDI-tall forteller at fra 2012 og fram til i dag har totalt 135 personer blitt fratatt sitt norske statsborgerskap. Noen av disse har senere fått omgjort vedtaket av Utlendingsnemnda (UNE).

– Dersom den som får tilbakekalt statsborgerskap er uenig i vedtaket hos UDI og etter en klagebehandling i Utlendingsnemnda (UNE), så må personen selv ta stevning for domstolen for å få opphevet vedtaket, opplyser de fem representantene fra SV, Sp og Ap – som mener praksisen må legges om for å styrke rettssikkerheten.

Les også: Flere hundre kan miste norsk statsborgerskap

Kraftig nedgang i antall somaliere som får statsborgerskap

Flere somaliere mister norsk statsborgerskap

Nærmere 10.000 har fått norsk statsborgerskap i år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden