Solberg inn i valgåret med fornyet mannskap

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni måneder før stortingsvalget gjør statsminister Erna Solberg (H) flere endringer i regjeringen. Både KrF og Venstre vender tommelen ned for de nye statsrådene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har skiftet ut tre statsråder i statsråd i dag, sa Solberg da hun stilte opp sammen med de tre nye statsrådene til en kort fotoseanse på Slottsplassen i Oslo.

Regjeringssjefen var flankert av Høyres Frank Bakke-Jensen og de to Frp-politikerne Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes, som nå alle skal inn i regjeringen.

Statsministeren sier at det ikke er tvil om at de nye statsrådene fra Frp har en historie, men at de må forholde seg til regjeringens politikk.

– Det er klart at de må styre på en politikk som er annerledes enn de har uttalt seg om tidligere, kommenterte Solberg under pressekonferansen tirsdag.

– Det er slik at regjeringen bygger på forsterkninger av klimaforliket og at klimaendringene er menneskeskapte. Det må statsråder som går inn i denne regjeringen forholde seg til, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Dette er Ernas nye statsråder:

Hareide: – Ikke en invitasjon til sentrum

– Endringene som er blitt gjort i regjeringen oppleves ikke som en invitasjon til sentrum, snarere tvert imot, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande møtte han pressen i vandrehallen på Stortinget tirsdag ettermiddag for å kommentere utskiftningene i regjeringen.

– Endringene oppleves ikke som en invitasjon til sentrum, men alle nye statsråder fortjener en sjanse. De må vurderes ut ifra den politikken de leverer, sa Hareide.

Venstres leder Trine Skei Grande mener at statsminister Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering er i ferd med å svinne hen etter dagens endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med dette tar regjeringen et godt steg bort til høyre for oss, og vi får to statsråder som begge er klimafornektere med en retorikk som ikke akkurat er inkluderende, sier Grande og tenker på innvandringsminister Sylvi Listhaug og justisminister Per-Willy Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aspaker ut

Solberg skulle redegjøre for rokeringene på en pressekonferanse i statsministerboligen senere tirsdag ettermiddag.

De sedvanlige nøkkeloverrekkelsene følger deretter.

Europaminister Elisabeth Vik Aspaker (H) går ut av regjeringen. Inn kommer Frank Bakke-Jensen (H), som har sittet i næringskomiteen på Stortinget siden 2009.

Statsminister Erna Solberg (H) sammen med sine nyutnevnte statsråder på Slottsplassen tirsdag, Frank Bakke-Jensen (H, f.v.), Per-Willy Amundsen (Frp) og Terje Søviknes (Frp). Foto: NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) sammen med sine nyutnevnte statsråder på Slottsplassen tirsdag, Frank Bakke-Jensen (H, f.v.), Per-Willy Amundsen (Frp) og Terje Søviknes (Frp). Foto: NTB scanpix

Vik Aspaker har vært med i Solbergs mannskap siden 2013, først som fiskeriminister og den siste tiden som statsråd med ansvar for EU- og EØS-saker. Hun har fått jobb som fylkesmann i Troms.

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen overtar som Justis- og Beredskapsminister etter partifellen Anders Anundsen.

Det er også klart at Frps Terje Søviknes gjør comeback i rikspolitikken når han overtar stillingen som olje- og energiminister etter Tord Lien (Frp).

Nye Frp-ansikter

Amundsen ber om å bli vurdert ut ifra jobben han gjør som statsråd og ikke på bakgrunn av sine tidligere uttalelser i opposisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skal være en justis- og beredskapsminister for alle og hele Norge, sier Amundsen til NTB.

Han erkjenner at han er kontroversiell allerede før han har startet i jobben.

– Jeg har vært opposisjonspolitiker i mange år og hatt mange skarpe uttalelser. Det vet alle som har fulgt meg. Mange har skarpe meninger om meg, og det aksepterer jeg.

– Klar og tydelig frikjenning

Det er spesielt Amundsens uttalelser om klimapolitikk og innvandringspolitikk som har gjort ham omstridt.

Også Søviknes er kontroversiell. Han trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

– Saken med Søviknes resulterte i at politiet henla saken. Det er en klar og tydelig frikjenning. Da må vi spørre oss selv hvor lang tid det skal det gå etter en sak, før folk kan bidra fullt ut, sier Solberg.

Lien er ifølge Adresseavisen høyaktuell som regiondirektør i NHO i Trøndelag.