Lech Walesa vil kaste Polen ut av EU

KALDKRIGER: Lech Walesa, her under et besøk hos Kjell Magne Bondeviks Oslosenter for fred i 2015, raser mot både Polen og Russland.
KALDKRIGER: Lech Walesa, her under et besøk hos Kjell Magne Bondeviks Oslosenter for fred i 2015, raser mot både Polen og Russland. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gamle fagforeningskjempen, fredsprisvinneren og Polens eks-president Lech Walesa vil nå kaste sitt eget land ut av EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem er Lech Walesa?

Lech Walesa, eller Lech Wałęsa som han skriver det på polsk, ble verdensberømt som fagforeningsleder i Gdansk i Polen på 70- og 80-tallet. Der ledet han streiker og ble i 1990 leder for den opprørske fagbevegelsen Solidaritet under diktaturet i Polen.

Ved innføringen av unntakstilstand 13. desember 1981 ble Lech Wałęsa arrestert sammen med andre fagforeningsledere. Han ble løslatt i november 1982. I 1983 ble han tildelt Nobels Fredspris og ble symbol for det gryende opprøret i Østblokk-landene. Hans kone Danuta kom til Oslo og fikk den overrakt.

I Norge ble organisasjonen Solidaritet Norge-Polen dannet. Mye støtte ble i all diskresjon sendt til Polen, ikke minst fra fagforeningsaktivister.

Etter en ny streikebølge i 1988 deltok Wałęsa i forhandlinger med de kommunistiske myndighetene fra februar 1989. Da myndighetene i april kom med politiske innrømmelser som gjorde slutt på ettpartistyret og tillot Solidaritet, stod Wałęsa frem som bevegelsens leder.

I 1990 ble han valgt til Polens president, men tapte valget i 1995. Ved presidentvalget i 2000 fikk Wałęsa under én prosent av stemmene.

(Kilde: SNL)

Lech Walesa mener den sittende regjeringen i Polen er så udemokratisk at den bør kastes ut av EU. Det kommer frem i et intervju med Politico.

– Kast Polen ut av EU! sier han der.

– Jeg er på vei til evigheten. Men så lenge jeg har krefter, vil jeg ikke tillate ødeleggelsen av mitt hjemland, sier han der.

Walesa, som etter sin tid som fagforeningsleder i fagbevegelsen Solidaritet under diktaturtida i Polen, har selv beveget seg langt til høyre.

Les også: Walesa: – Tyskland burde lede et nytt EU

– Farlig og uansvarlig

Men han er sterkt imot den sittende høyreregjeringen i Polen.

EU-kommisjonen er allerede i tottene på det dominerende Lov- og ordenpartiet for angivelige brudd på demokratiske spilleregler.

De, og partiets frontfigur Jaroslaw Kaczynski, anklages for å ha manipulert spillereglene for konstitusjonsdomstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny medielov har i disse dager utløst skarpe protester i Warszawa, der opposisjonen blant annet har sperret inngangen til parlamentets hovedsal siden fredag.

– Kaczyński bryter prinsipper og grunnloven, lover og prinsippene for maktdeling. Han er farlig og uansvarlig, sier Walesa.

– Det må være sånn at dersom du er medlem i en klubb men ikke passer inn, så kaster de deg ut. Å miste stemmeretten, er ikke nok. EU er nødt til å kaste oss ut, sier Walesa til Politico.

Selv er Walesa for å kaste ut også andre.

Han har kommet med sterkt nedsettende uttalelser om homofile.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Homoseksuelle folkevalgte bør helst sitte bak en mur

– Jeg skammer meg i utlandet

Da Walesa i mai 2015 var invitert til Kjell Magne Bondeviks Oslosenter for fred for å få en utmerkelse, holdt han en relativt luftig tale.

Men noe var han krystallklar på: Ingen kompromisser med, og en hard linje mot, Russland og Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke første gang Walesa langer ut mot den polske regjeringen.

– Den blir gjort narr av. Jeg skammer meg når jeg reiser utenlands, sa Walesa for ett år siden.

Hjemme i Polen er den gamle fagforeningshelten ikke særlig populær lenger. Da han prøvde å bli gjenvalgt som president i 2000, fikk han 1 prosent av stemmene.

Ute er han fortsatt et yndet intervjuobjekt.

Les også: Walesa langer ut mot Polens regjering