Miljøbyråden i Oslo ber regjeringen rydde opp i egne rekker

Miljøbyråd i Oslo Lan Marie Nguyen Berg (MDG).
Miljøbyråd i Oslo Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kystverket brøt forurensningsloven da de sprengte skjær og grunner, men Miljødirektoratet mener de ikke bør straffes. – Uakseptabel mangel på respekt for naturverdier fra et statlig organ, sier miljøbyråd i Oslo Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljødirektoratet mener Kystverket sannsynligvis brøt forurensningsloven med viten og vilje da de i fjor vinter sprengte for å oppgradere skipsleia i Oslofjorden for større skip.

Direktoratet anbefalte likevel politiet ikke å straffeforfølge Kystverket.

Politiet synes lovbruddene var alvorlige nok og ga Kystverket en bot på 200.000 kroner for å ha brutt forurensningsloven. Det kunne NRK melde forrige uke.

Miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), forstår lite av logikken i det som har skjedd.

Forventer at regjeringen rydder opp

– Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kan ikke være bekjent av at en av hans etater bedriver miljøkriminalitet. Jeg forventer at statsråden følger opp med ledelsen i Kystverket og forsikrer seg om at noe liknende ikke kan skje igjen, sier miljøbyråden til ABC Nyheter.

Nguyen Berg forstår ikke hvordan Miljødirektoratet mente Kystverket ikke skulle straffes. Nå ber hun klimaminister Vidar Helgesen (H) ta tak i sitt eget direktorat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forventer at klima- og miljøminister Helgesen skjerper inn overfor Miljødirektoratet at miljøkriminalitet faktisk må få konsekvenser, og framfor alt når staten selv er synderen.

Bakgrunn: Nesodden ble presset, lar Kystverket dumpe - video avslører ulovlige masser

– Svært alvorlig

Miljøbyråd Lan Mare Nguyen Berg (MDG) ba i fjor vinter Fylkesmannen om å gjennomgå miljørisikoen i forbindelse med sprengingen.

I kontrollrapporten fra Fylkesmannen kom det frem at miljøoppfølgingen var mangelfull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er svært alvorlig at Miljødirektoratet mener Kystverket brøt forurensingsloven med vitende og vilje i innerste Oslofjord. I vinter ble vi lenge forsikret om at miljøkravene ble fulgt opp. Det er en uakseptabel mangel på respekt for naturverdier fra et statlig organ, og det må få konsekvenser, sier Lan Marie Nguyen Berg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oslo har i mange år jobbet systematisk for å rydde opp og få livet tilbake i fjorden. De nye badeplassene på Sørenga og Tjuvholmen midt i sentrum er svært populære blant Oslofolk, og fjorden og øyene rundt er rekreasjonsområde for mange hundre tusen mennesker. Bystyret har nettopp vedtatt å bruke 300 millioner kroner på å rydde opp i det gamle avfallsdeponiet på Langøyene, for å sikre en ren og trygg fjord for alle. Da kan vi ikke ha det sånn at en statlig etat bedriver miljøkriminalitet i det samme området.

Miljøbyråden takker politiet for at de i motsetning til Miljødirektoratet så behov for straff.

– Jeg vil gi honnør til Oslo politidistrikt for å ta miljøkriminalitet på alvor og ilegge Kystverket 200.000 kroner i bot. Oslo politidistrikts ansvarlige oppfølging står i sterk kontrast til at Miljødirektoratet selv bare la saken til side, sier Nguyen Berg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) presenterte den nye stortingsmeldingen om ulv fredag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) presenterte den nye stortingsmeldingen om ulv fredag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Helgesen vil ikke svare

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) vil ikke svare ABC Nyheter på hva han synes om at Miljødirektoratet rådet politiet til å nedprioritere straff overfor Kystverket. Han vil heller ikke svare på om hendelsen vil få konsekvenser for direktoratet.

Helgesen har fått spørsmål fra Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust i Stortinget om han frykter saken kan skape presedens. At han har fått spørsmål i Stortinget om saken er grunnen til at han ikke kan kommentere saken tirsdag, ifølge Klima- og miljødepartementet.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Miljødirektoratet, men de har ikke anledning til å svare tirsdag.

Les også: Fylkesmannen har avdekket kritikkverdige miljøbrudd

Les også: Miljøbyråden vil avvise skip i Oslofjorden

Oslofjord-sprengningen

  • Fylkesmannen ga Kystverket den 18.9.2015 tillatelse til fjerning av 24 grunner på strekningen mellom Drøbak og Oslo havn.
  • Det er i tillatelsen stilt strenge vilkår knyttet til gjennomføring av prosjektet. Det er blant annet satt krav til at Kystverket må gjøre miljørisikoreduserende tiltak og overvåke ytre miljø.
  • I desember ble Fylkesmannen gjort oppmerksom på en rapport fra Norconsult datert 19.06.2015 som ikke lå til grunn i Fylkesmannens tillatelse tre måneder senere.
  • 08.02.16 sendte Lan Marie Nguyen Berg (MDG) et brev til Fylkesmannen hvor hun uttrykte bekymring ved arbeidet.

  • Svaret miljøbyråden fikk var at «oppfølgingen av miljøkraven hittil har vært mangelfull».