Meny

Kan bli justisminister, dette sa han i 2007:

– Islamistiske gruppers iver etter å forme Norge i sitt eget bilde, er grenseløs

Per-Willy Amundsen (Frp) tar trolig over jobben som justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Per-Willy Amundsen (Frp) tar trolig over jobben som justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NTB hevder at Frps Per-Willy Amundsen blir ny justis- og beredskapsminister. Amundsen er klimaskeptiker og innvandringskritisk. Audun Lysbakken hevder han er en høyrepopulist. 

I går meldte NTB at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er ferdige som statsråder. Inn kommer Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes.

Endringene er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold. 

Amundsen har i flere år vært innvandringspolitisk talsperson i Frp. Siden 2013 har Troms-mannen vært statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 

Amundsen har tidligere kommet med kontroversielle uttalelser om homofili, klima og muslimer. 

Bakgrunn: Frp skifter statsråder

Klimaskeptiker

– Snart er det bare i lille Norge at debatten fremdeles styres av klimafundamentalistene i miljøorganisasjonene som for lov til å lansere det ene irrasjonelle «klimatiltaket» etter det andre, uten at noen sier de imot. Fornuften må tilbake i klimadebatten. Det vil Frp sørge for, sa Amundsen til VG i 2012.

Til Dagbladet i 2013 argumenterte han for at «det var sola og kosmisk stråling som styrer klimaet, ikke C02-utslipp».

– For oss handler dette om vitenskap, ikke religion, sa han til Dagbladet i 2013.

Til VG omtalte han Stoltenberg 2-regjeringens klimapolitikk som galskap.

— Det er galskap at regjeringen nå jobber med en klimamelding hvor vi skal bruke store milliardbeløp på klimatiltak som kan føre til industridød og tapte arbeidsplasser. Sannheten er at temperaturen de siste 15 årene ikke har økt statistisk signifikant og at det i stor grad er solen som påvirker temperaturen og i sin tur CO2 i atmosfæren, ikke menneskene, sa Amundsen i april 2012. 

Tirsdag blir trolig Amundsen representert som statsråd i en regjering som ble enige om et «grønt skifte» med Venstre og KrF. 

Les også: Hagen advarer mot «klimahysteriet»

– Snart flere innvandrere enn etniske nordmenn

– Innvandringen endrer våre samfunn veldig raskt. Det vil få vel så store konsekvenser for samfunnet som den såkalte klimakrisen og finanskrisen. I 2029 vil Oslo ha et flertall av ikke-vestlige innvandrere, kanskje et islamsk flertall. Etniske nordmenn flytter allerede ut. Norge som nasjon kan være i den situasjonen i løpet av dette århundret, sa Amundsen til Aftenposten i 2009.

Til Vårt Land i 2007 sa Amundsen at han er «lut lei muslimers særkrav».

En artikkel på partiets hjemmesider var bakgrunn for saken. Her skrev Amundsen følgende: 

«Islamistiske gruppers iver etter å forme Norge i sitt eget bilde, er grenseløs».

I 2011 tok han til orde for at alle asylsøkere skulle DNA-registreres for å avdekke barneekteskap og flerkoneri samt bekjempe terrorisme. 

 I mai 2011 uttalte han også at innvandrere ikke jobber nok.

– Særlig fra muslimske land, hvor det helt åpenbart er ulønnsomt for det norske samfunnet, på lang sikt, med den innvandringen vi opplever, sa Amundsen på talerstolen i Stortinget, ifølge TV2.

Les også: Valgforsker: Overraskende og oppsiktsvekkene

Lysbakken: – En høyrepopulist

SV-leder Audun Lysbakken er ikke imponert over regjeringens valg av ny justisminister. 

«Vi takker nok en gang Venstre og KrF for å ha gitt oss denne regjeringen. Vi takker Erna Solberg for forsikringene om at vi ikke skulle få høyrepopulister i regjering. Og vi takker for at det bare er noen måneder igjen til valget», skrev Lysbakken på Facebook i søndag kveld.

Populært