Drevland: – Det begynner å sige inn en viss lettelse

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trude Drevland er lettet etter at cruise-saken henlegges på grunn av bevisets stilling. I ettermiddag var hun på Lagunen storsenter og signerte boken sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lettelsen har begynt å sige inn for tidligere Bergens-ordfører Trude Drevland etter at siktelsen mot henne ble henlagt.

– Det er en litt rar følelse. Nå begynner det å sige inn en viss lettelse må jeg innrømme, sa Drevland til NTB mens hun signerte bøker i en bokhandel på Lagunen storsenter i Bergen fredag ettermiddag.

– Nå som muligheten kommer for å legge det bak seg, så er det det jeg skal gjøre fra i dag av, sier hun videre og legger til at hun er glad for at det er ferdig pyntet til jul hjemme hos henne.

– Ellers er jeg ikke helt sikker på at jeg hadde greid å henge pynten rett, sier hun.

Den tidligere ordføreren i Bergen ble siktet for grov korrupsjon i september i fjor sammen med havnedirektør Inge Tangerås og reder Torstein Hagen i Viking Cruises. Fredag ble siktelsen henlagt for alle tre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spesialenheten etterforsker henleggelse av Drevland-saken

Mareritt

– Det er en lettelse for henne å få bekreftet at hun ikke har gjort noe galt. Hun har kun handlet til Bergens beste, skriver Drevlands forsvarer, advokat John Christian Elden, i en tekstmelding til NTB.

– Forfølgningen har vært et mareritt for henne, et mareritt som hun nå kan prøve å våkne fra, skriver han videre.

Drevland, som tidligere i høst fortalte sin versjon i boka «Litt privat», signerte bøker hos en bokhandel i Os da nyheten ble kjent, skriver VG , som siterer Radio Os.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg klarer ikke helt å kjenne glede. Dette har vært belastende, lenge. Jeg skal nå legge alt dette bak meg, skriver hun i en melding til BA.

Foreligger tvil

Saken kom opp etter at Drevland og Tangerås ble fløyet for rederens regning til Italia for å delta i sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star. Skipet ble døpt i Bergen 17. mai i fjor. Ingen av dem har erkjent noen form for skyld i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hordaland statsadvokatembeter påpeker at det er strenge beviskrav for å kunne ta ut en tiltale. Dette innebærer at enhver rimelig tvil skal komme de siktede til gode.

– Etter en konkret helhetsvurdering har en kommet til at det foreligger slik tvil i denne saken at den er henlagt, skriver statsadvokat Ellen Cathrine Greve.

Hun vil overfor NTB ikke utdype hva som var utslagsgivende for at det endte med henleggelse etter bevisets stilling, eller hvilke forhold som gjorde at tvilen kom Drevland og de to medsiktede til gode.

Statsadvokaten beklager samtidig at saksbehandlingstiden har vært lengre enn ønskelig. Målet er å få tatt en avgjørelse i slike saker innen 30 dager, men denne saken har ligget hos statsadvokaten i seks måneder.

– Jeg har forståelse for at saken har vært en belastning for de involverte, men det var dessverre ikke til å unngå i en sak av dette omfang, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Korrupsjonsekspert om Drevland-saken: – Politiet må også se på givers rolle

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gudmor

Etterforskningen har vært rettet inn mot en rekke ulike temaer. Det gjelder blant annet daværende ordfører Trude Drevlands gudmorsrolle, spørsmål rundt registreringen av skipet i Norsk Internasjonalt Skipsregister, sjøsettingen av skipet i Venezia, dåpen i Bergen havn 17. mai, det påfølgende cruiset og en «gudmorsgave».

Les også : Politiet kan ha avlyttet samtaler mellom Trude Drevland og Erna Solberg

Det er gjennomført rundt 70 vitneavhør i saken. Næringsminister Monica Mæland (H) er blant dem som har forklart seg.

Trude Drevland rettet krass kritikk mot politiet i saken da hun i slutten av oktober presenterte sin egen bok. Blant annet reagerte hun kraftig på å få beskjed fra politiet om at hun var blitt telefonavlyttet. Hun fortalte at korrupsjonssaken fullstendig har dominert livet hennes den siste tiden.

– Jeg tenker på den hver time, hver dag. Ventetiden har vært helt fryktelig. Jeg vil bare ut av dette marerittet fortest mulig, sa Drevland da.