Nekter å gi Trump liste over klima-ansatte

Donald Trump under et folkemøte i West Allis i Wisconsin tirsdag. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB scanpix
Donald Trump under et folkemøte i West Allis i Wisconsin tirsdag. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Donald Trump krever å få en liste over ansatte i USAs energidepartement som har jobbet med klimaendringer. Departementet nekter av frykt for at Trump vil straffe dem som havner på listen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for departementet sier kravet har gjort mange ansatte urolige og at det ikke vil bli laget noen slik liste.

Også demokratiske politikere reagerer sterkt, og flere av dem mener Trump har satt i gang en politisk heksejakt.

– Dette virker som en taktikk for å skremme offentlige ansatte som bare gjør jobbene sine og forholder seg til fakta, sier kongressrepresentant Elijah E. Cummings til Washington Post.

Stillingsvern

Kravet kom i forrige uke, da Trumps medarbeidere sendte en rekke spørsmål til energidepartementet. En kilde i departementet mener det virker som Trump vil sette sammen en «hit list» – en liste over folk som skal fjernes.

Washington Post påpeker at stillingsvernet til offentlig ansatte gjør det vanskelig å sparke dem. Men de kan i praksis straffes på andre måter. Og Trumps folk ønsker seg også lister over ansatte i de mange eksterne selskapene som utfører arbeid for departementet – og som ikke er garantert nye oppdrag.

Klimaskeptisk minister

– Jeg er overbevist om at mange forskere og andre ansatte oppfatter dette som et fryktelig skremselsbudskap – enten ignorerer du vitenskapen, eller så kommer vi etter deg, sier Cummings.

Trump lovet i valgkampen å skrote Parisavtalen, fjerne regler som begrenser klimautslipp og i stedet satse på olje og kull. Tidligere har han kalt forskningen på klimaendringer for «svindel».

Etter valget har han utpekt en rekke personer som avviser eller tviler på klimaforskningen, til viktige stillinger. Én av dem er Rick Perry, som onsdag ble utpekt som energiminister.

Personvernpolicy