Lien setter inn storstilt økning i oljeaktivitet

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp)
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen utvider leteaktiviteten med 87 blokker på norsk sokkel. Et av områdene grenser til det politisk fredede Mørefeltet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsesjonsrunden for de best kjente delene av den norske kontinentalsokkelen starter opp tirsdag.

– Det er snakk om et stort omfang blokker. Det er viktig å legge til rette for aktivitet på kort og mellomlang sikt, og ikke minst at ressursene i området kan forvaltes best mulig, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til NTB.

Olje- og energidepartementet utvider leteaktiviteten i det som heter forhåndsdefinerte leteområder med 87 blokker fordelt på 53 i Barentshavet og 24 i Norskehavet.

Lien viser til at omfanget og økningen av leteaktiviteten er bredt forankret i Stortinget.

– Det er en sentral del av norsk petroleumspolitikk gjennom lang tid. Men så lenge vi foreslår å utvide med mer enn én blokk, så vil noen være uenig i det. Det får vi bare være forberedt på, sier han.

Les også: Oljefallet fortsetter – næringen ser mot nord

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lien krever Lofoten-svar fra Støre

– Tar miljøhensyn

De sørligste blokkene i Norskehavet, like nord for Kristiansund, tilstøter Møreblokken. I avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF er man enig om at det ikke skal iverksettes petroleumsvirksomhet her.

– Ja, den ene blokken grenser inn mot Møreblokken, men den ligger ikke innenfor. Det er et område hvor det er lett etter olje og gass lenge, og det er gjort betydelige funn i nærheten, sier Lien.

– Blokken er også beskåret nettopp for å ta vare på miljøverdiene tilknyttet området, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den største utvidelsen finner sted i Barentshavet, men ingen av de foreslåtte blokkene ligger i nærheten av iskanten, ifølge Lien.

– Disse blokkene ligger mye lenger unna iskanten enn hva som var tilfellet med tildeling i 23. konsesjonsrunde, sier han.

Les også: 40.000 færre jobber i oljenæringen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barentshavet kan skjule enorme oljemengder

Utvider letingen

Hvert år lyses det ut nye tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) i modne områder. Dette er de mest utforskede områdene på sokkelen og har kjent geologi.

I løpet av de siste to årene har regjeringen økt antall blokker i Norskehavet og Barentshavet. Flere miljøorganisasjoner har kritisert utvidelsene, ikke minst fordi leteområdene ligger langt mot nord.

Samtidig har interessen blant oljeselskapene sunket. I år fikk departementet inn søknader fra 33 selskaper, noe som var færre enn året før. Lien har likevel troen på at han vil få nok søkere.

– Vi har sett at interessen for nye arealer i verden har falt dramatisk, men heldigvis opplever vi på norsk sokkel at interessen i større grad er opprettholdt, sier han.

Les også: Lien må svare Stortinget om Lofoten-fadese

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siv Jensen satte 162,3 millioner kroner inn på russiske Lukoils konto i 2015

Infrastruktur

TFO-ordningen skal sørge for at norsk sokkel skal kunne utforskes og ressurser kartlegges så raskt som mulig.

Selv om eventuelle funn er små og ikke egnet for selvstendig utbygging, kan det lønne seg om de knyttes til eksisterende infrastruktur. Men da må funnet bli planlagt og godkjent før infrastruktur på andre felt stenges ned.

Områder som ligger nært opp til felt som er under utvikling, kan komme raskt i gang, mener Lien, men han anslår at utbygging neppe kan finne sted før i 2025 dersom det dreier seg om letemodell med ressurser som kan drives som selvstendige felt.

Prosessen starter nå med en høringsrunde før blokkene lyses ut. Basert på tidligere år, anslår departementet at selskapene vil få frist til å søke i september neste år, med tildeling i januar 2018.

Les også: Lien fjerner Lofoten og Møre fra 24. konsesjonsrunde

Statens oljeverdier kraftig nedjustert