Obama advarer Trump mot å utfordre Kina

KINA: Donald Trump vil gå nye veier i forholdet til Taiwan og Kina. Forgjengeren Barack Obama er skeptisk.
KINA: Donald Trump vil gå nye veier i forholdet til Taiwan og Kina. Forgjengeren Barack Obama er skeptisk. Foto: Michael Reynolds / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama advarer etterfølgeren Donald Trump mot å bruke Taiwan som forhandlingskort overfor Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump sa nylig at han ikke nødvendigvis vil være bundet av den såkalte «ett Kina»-politikken, som har vært rådende siden USA i 1979 formelt anerkjente at Taiwan er en del av Kina.

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sa Trump i et intervju med Fox News. Det har skapt reaksjoner både i Kina og USA.

Ifølge den kinesiske avisa Global Times, som kontrolleres av kommunistpartiet, kan Kina komme til å selge våpen til USAs fiender og bruke militærmakt for å ta kontroll over Taiwan dersom Trump støtter uavhengighet for Taiwan.

President Barack Obama frykter også følgene og advarer Trump mot å forsure forholdet til Kina.

– «Ett Kina»-politikken har bidratt til at Taiwan er en god handelspartner og til et konstruktivt forhold til Kina, sa Obamas talsmann Josh Earnest mandag.

Earnest viste blant annet til Parisavtalen om kutt i utslipp av klimagasser og atomavtalen som er inngått med Iran, og sa at disse avtalene ville ha vært vanskelige å få i stand uten kinesisk medvirkning.

Samarbeidet bør ikke utfordres ved å bruke Taiwan som forhandlingskort, advarte Earnest.