Miljøbevegelsen krever sterkere klimalov

<p>Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har fått brev fra en nesten samlet miljøbevegelse med krav om styrking av klimaloven. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix</p>
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har fått brev fra en nesten samlet miljøbevegelse med krav om styrking av klimaloven. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Regjeringens forslag til klimalov må styrkes betraktelig, mener en samlet miljøbevegelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et felles brev til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) krever organisasjonene WWF-Norge, Naturvernforbundet, Zero, Framtiden i våre hender, Bellona, Sabima, Greenpeace og Natur og Ungdom at klimaloven styrkes med en rekke elementer.

Miljøorganisasjonene er blant annet svært misfornøyde med at den foreslåtte klimaloven ikke slår tydelig fast at et lavutslippssamfunn i 2050 skal oppnås med utslippsreduksjoner i Norge.

Konkrete mål

Blant kravene er konkrete utslippsmål og et system som sikrer at klimavirkningene vurderes, vektlegges og synliggjøres i alle relevante offentlige beslutninger.

– Dette må spesifiseres i den endelige klimaloven for å skape retning for den grønne omstillingen og ambisjoner i klimapolitikken, heter det i brevet til Helgesen, der organisasjonene også krever at Stortinget vedtar konkrete tak for utslippene i hver sektor i Norge.

Organisasjonene peker på at de nasjonale klimamålene som så langt er meldt inn innunder Parisavtalen, bare vil bremse den globale oppvarmingen til 3,5 grader, langt unna målet om 1,5 til 2 grader.

Myndighetene må vedta et nasjonalt utslippsmål for 2030 i tillegg til målet om klimanøytralitet, mener de.

– Dramatiske konsekvenser

– Alle må gjøre mer, og Norge må ta sin del av ansvaret. Konsekvensene ved ikke å nå klimamålene verden har forpliktet seg til, er så dramatiske at det fører til enorme konsekvenser for økosystemene og truer grunnleggende menneskerettigheter, skriver organisasjonene i brevet.

Stortinget skal vedta klimaloven til våren. Regjeringens forslag, som nå er ute på høring, har høstet kraftig kritikk fra en rekke hold.

Blant de argeste kritikerne er Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne, som regnes som «klimalovens far».

– Uforpliktende lov

Han mener lovforslaget som klima- og miljøministeren har lagt fram, er så uforpliktende som overhodet mulig.

– Det får ingen rettslige konsekvenser dersom loven brytes, påpeker Hansson overfor NTB. Han ber Helgesen lytte til innspillene fra miljøbevegelsen.

– Han må sørge for at vi får en klimalov som faktisk kutter utslippene, sier Hansson.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden