Renzi trekker seg, men hinter om comeback

<p>Italias statsminister Matteo Renzi går av etter nederlaget i folkeavstemningen.</p>
Italias statsminister Matteo Renzi går av etter nederlaget i folkeavstemningen. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters

Italias avtroppende statsminister Matteo Renzi takker for seg med å utfordre sine politiske motstandere til å finne konstruktive løsninger på landets politiske krise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Renzi leverte formelt sin avskjedssøknad til president Sergio Mattarella onsdag kveld. Men presidenten har bedt ham om å bli sittende inntil en interimsregjering er klar.

Mattarella begynner arbeidet med å få på plass en midlertidig regjering torsdag.

Snakket om politiske seire

Før han skulle levere fra seg nøklene til statsministerboligen onsdag, talte Renzi til et møte i Det demokratiske partiet (PD).

– Vi er ikke redd for noe eller noen. Hvis andre partier ønsker å gå til urnene, så er ikke PD redd for demokrati eller for valg, sa Renzi.

I talen, som tidvis hadde undertoner av valgkamp, snakket han også om flere av sine politiske seire i løpet av tida som statsminister.

– Jeg overlater et Italia med færre skatter og med flere rettigheter, sa Renzi.

Vil framskynde valg

Opposisjonspartiene ber om at valget som er planlagt i 2018, skal gjennomføres et år tidligere ettersom de mener folkeavstemningen om Renzis forslag til endringer i grunnloven, viste at det italienske folk har lite tillit til sentrumvenstre-koalisjonen.

Opposisjonspartiet Femstjernersbevegelsen (M5S) sier de skal avgjøre hvem som blir partiets statsministerkandidat ved hjelp av en avstemming på internett.

M5S har bedt om at et nytt valg skal gjennomføres så fort som mulig.

– Omgitt av kjærlighet

Tidligere onsdag sendte 41-åringen ut en hilsen til støttespillerne sine via et nyhetsbrev.

– Vi skal finne en måte å sørge for at det dere har bidratt med, ikke er bortkastet. Det er flere millioner italienere som har tro på en annen type politikk. Vi har sett dem i tidligere avstemminger, og vi kommer til å se dem igjen i framtida, skriver Renzi der.

Han antydet videre at hans tid i politikken neppe er over.

– De flere tusen epostene og SMS'ene jeg har mottatt får meg til å føle meg som en heldig mann som er omgitt av så mye kjærlighet, fortsetter Renzi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden