Republikansk valgmann nekter å stemme på Trump

Chris Suprun mener Trump blant annet har gått til angrep på den grunnlovsfestede ytringsfriheten og på det amerikanske valgsystemet.
Chris Suprun mener Trump blant annet har gått til angrep på den grunnlovsfestede ytringsfriheten og på det amerikanske valgsystemet. Foto: Darron Cummings / AP

En republikansk valgmann fra Texas sier han ikke vil stemme på Donald Trump når valgmannskollegiet formelt skal velge USAs neste president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump vant valget i Texas og skal dermed i utgangspunktet ha alle de 38 valgmennene fra delstaten på sin side. Chris Suprun, som tidligere har sagt at han var for Trump, er så opprørt over den kommende presidentens oppførsel etter valget at han nå har ombestemt seg.

– Ikke en konge

– Jeg er her for å velge en president, ikke en konge, sier valgmannen Suprun. Han mener Trump blant annet har gått til angrep på den grunnlovsfestede ytringsfriheten og på det amerikanske valgsystemet. I tillegg misliker han at Trump fortsetter å fremme sine egne forretningsinteresser i utlandet.

– Jeg ble fortalt at om Trump ble valgt, så ville han anta en mer presidentaktig personlighet. Det har han ikke. I stedet for å vokse inn i de statsbærende institusjonene, har han gått til angrep på dem, forklarer Suprun, som ikke vet hvem han heller vil stemme på, men det blir ikke Hillary Clinton. Han regner med at hans avgjørelse vil skape reaksjoner.

– Jeg venter noen represalier, men sånn har det vært i hele valgkampen. Folk er misfornøyde og sinte, men jeg er også sint.

Les også: Dommer gir klarsignal for omtelling i Michigan

Ikke bundet

Loven i Texas pålegger ikke valgmennene å stemme i henhold til valgresultatet i delstaten. Riktignok skrev Suprun og de andre delegatene under en erklæring på et partimøte om at de ville stemme på sitt partis kandidat, men denne erklæringen er ikke juridisk bindende.

Delstatene har ulike regler når det gjelder hvor strengt valgmennene må følge flertallet av velgeren, og ofte er straffen for å bryte rekkene ubetydelig. Flere valgmenn har antydet at de kan gå mot valgresultatet, men det er så langt ingenting som tyder på at de vil hindre at Trump får de nødvendige 270 stemmene for å vinne.

Test: Er du egentlig en Trump-supporter?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden