– Kongo-valg tidligst i april 2018

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kontroversielle innsatsen for å forlenge Joseph Kabilas presidentperiode i Kongo fikk fornyet styrke da utenriksministeren i landet sier det tidligst vil bli holdt valg i april 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Raymond Tshibanda advarte samtidig om at opposisjonen, som har tatt til orde for at Kabila går av 20. desember, når presidentperioden hans offisielt er over, kunne utløse vold i landet. Tshibanda sier Kabila har forhørt seg med valgeksperter i Kongo, FN og andre land.

– Det er besluttet at velgerregistreringen vil bli avsluttet ved utgangen av juli 2017 og at valget skal holdes i april 2018. Tidligere enn det er det ingen eksperter som tror det er mulig å gjennomføre, sa Tshibanda søndag da han var på en konferanse i Madagaskars hovedstad Antananarivo.

Kabila har sittet i to perioder og har ikke lov til å stille til gjenvalg, men han har samtidig aldri sagt at han vil tre til side. Tidligere denne måneden inngikk han en avtale om maktdeling og utnevnte den perifere opposisjonspolitikeren Sam Badibanga til statsminister. Det sikrer i praksis at Kabila holder på makten til sent i 2017. En samling av opposisjonsgrupper som støtter politikeren Etienne Tshisekedi som Kabilas erstatter, har avvist avtalen.

53 mennesker ble drept i demonstrasjoner arrangert av opposisjonen i september.

– Det er tydelig at ikke alle politiske aktører opptrer ansvarlig, og noen av dem tyr til den verste formen for politikk, sier Tshibanda. Han utelukker ikke at det kan oppstå vold og sier myndighetene vil «handle i henhold til dette».