Vedum frykter udetonerte budsjettbomber

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener rammevedtaket som ble gjort under mandagens finansdebatt er uansvarlig. Foto: Berit Roald /NTB scanpix
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener rammevedtaket som ble gjort under mandagens finansdebatt er uansvarlig. Foto: Berit Roald /NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) unngikk regjeringskrise, men måtte tåle knallhard kritikk fra flere hold under finansdebatten i Stortinget mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tok ordet mot slutten av den 13 timer lange debatten og anklaget regjeringen og samarbeidspartiene for å haste igjennom et statsbudsjett som ingen riktig kjenner konsekvensen av.

– Det har ikke vært mulig å kvalitetssikre budsjettforliket som kom på lørdagskvelden. Det er totalt uansvarlig, sa Vedum. Han frykter en rekke utilsiktede følger ved det som i pressen er døpt adventsforliket.

– Hvilke bomber som ligger i dette budsjettet, er for tidlig å si. At budsjettet er saldert med 500 millioner kroner i kutt til sykehusene og i politiet, er én av dem, sa Sp-lederen.

Kritikk

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kritiserte også regjeringen for å spare inn nærmere 900 millioner kroner på skjerpede krav i den såkalte effektiviseringsreformen. Velferdskutt blir resultatet, ifølge ham.

SV-leder Audun Lysbakken gikk på sin side hardt ut mot budsjettavtalens klimapakke, og mener KrF og Venstre burde ha felt regjeringen.

– Situasjonen nå er at utslippene går opp, mens utslippsmålene gis opp, sa han.

Ap-veteran Martin Kolberg slo fast at samarbeidspartiene sikret flertall for statsbudsjettet «med påholden penn», siden de begge kun stemte subsidiært for budsjettavtalen som ble vedtatt ved 23-tiden mandag. Det er første gang KrF gjør dette, mens Venstre i hele perioden har stemt primært for sitt eget alternative budsjett.

– Jeg skjønner ikke hvordan KrF og Venstre orker å holde denne regjeringen gående, sa han.

– Det som irriterer opposisjonen mest i denne debatten, er at vi til sist kom til enighet, repliserte Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Sterke ord

Det var ikke bare de rødgrønne som kritiserte regjeringen for en budsjettprosess som brøt alle frister og som var nær ved å ende i totalt havari. Også KrF-leder Knut Arild Hareide var tydelig fra Stortingets talerstol:

– En mindretallsregjering som stiller ultimatum, styrer i realiteten mot en mulig regjeringskrise, fastslo han.

Statsminister Erna Solberg (H) er på sin side glad og lettet over at det borgerlige samarbeidet er intakt. Hun var aldri «der» at hun reflekterte over muligheten for å stille kabinettsspørsmål.

– Jeg så spekulasjonene i mediene, men var fullt ut konsentrert om å løse utfordringene med budsjettet, sier hun til NTB. Trass i at begge samarbeidspartiene brøt forhandlingene, forble Solberg optimistisk, men først fredag kveld var hun trygg på at det ville ende i enighet.

– Min opplevelse var at alle fire ønsket å finne en løsning. Da handler det om å finne de små kneppene som gjør at alle blir passe fornøyd og passe misfornøyd, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden