Brende ser konturene av nytt «triangel» med britene og EU

Utenriksminister Børge Brende (H) var i samtaler med blant andre Storbritannias handelsminister Liam Fox (t.v.) da han besøkte London mandag. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) var i samtaler med blant andre Storbritannias handelsminister Liam Fox (t.v.) da han besøkte London mandag. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

Norge må vurdere mulighetene for å bli med i den avtalen EU og Storbritannia blir enige om når britene forlater EU, mener utenriksminister Børge Brende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brende gikk fra dør til dør for å selge inn Norges brexitbudskap da han besøkte London mandag.

Etter samtaler med Storbritannias utenriksminister Boris Johnson var budskapet at prosessen blir komplisert, ikke minst for Storbritannia og EU, men også for Norge og de andre EFTA-landene Sveits, Island og Liechtenstein.

Brende mener det er for tidlig å si hvilke løsninger som er de mest aktuelle, men antyder likevel at Norge kan være på vei vekk fra det bilaterale sporet.

– Det kan være en mulighet for å se dette som et triangel mellom EFTA, EU og Storbritannia, sier han.

Les også: Brende møter Boris Johnson

EFTA-spor

Utenriksministeren er sparsom med detaljene, men forteller at medlemslandene i EFTA nå er i tett dialog for å koordinere seg. Det gjelder spesielt Norge, Island og Liechtenstein, som er en del av EUs indre marked gjennom EØS-avtalen.

– Vi må se på muligheten for å koble oss opp mot den endelige avtalen som Storbritannia og EU blir enige om. Vi har ikke trukket noen konklusjoner, men må se dette an, sier Brende til NTB.

Hvilket alternativ som blir mest aktuelt, er helt avhengig av hvilken retning forhandlingene mellom EU og Storbritannia tar når de kommer i gang.

Ifølge Brende er det ingen grunn til å tro at disse forhandlingene blir enkle.

– Det er mye som står på spill. Dette er Europas nest største økonomi. Dette er et viktig eksportmarked for mange europeiske land. Det blir ikke enkelt å håndtere brexit, og det blir komplisert også for Norge, sier han.

Les også: Brende bekymret over afrikansk flukt fra straffedomstol

Tente julegrana

Under besøket i London hadde Brende også møter med handelsminister Liam Fox, brexitminister David Davis, europaminister Alan Duncan og flere andre politikere på agendaen.

Brende og Johnson tok seg også tid til å tenne julegrana som Norge har gitt i gave til det britiske utenriksdepartementet. Den ruver nå over bilene som står parkert på plassen inne i utenriksdepartementets gårdsrom der man har utsikt direkte til 10 Downing Street gjennom portene.

Under seremonien fikk Johnson smake gløgg, riktignok alkoholfri sådan, mens elever fra den norske skolen i London skapte stor stemning med julesanger på norsk.

– Vi har mye til felles, og vi deler mange utfordringer, sa Brende i sin tale til forsamlingen.

– Og vi kommer snart til å ha enda mer til felles, skjøt Johnson inn.

Samtidig, bare noen steinkast unna, begynte britisk høyesterett sin behandling av spørsmålet om hvorvidt regjeringen må la Parlamentet stemme over brexit før den formelle utmeldingsprosessen settes i gang.

Les også: Norge og Storbritannias unike mulighet

Sak for høyesterett

Høyesterett har satt av fire dager til å høre partene, og en avgjørelse er først ventet rett over nyttår. Blant dem som får uttale seg i høyesteretts behandling, er ledende jurister fra Skottland, der et klart flertall i folkeavstemningen stemte mot EU-utmeldelse.

– Det er svært usannsynlig at Parlamentet vil blokkere brexit-prosessen, men de vil komplisere den betydelig, sier førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo til NTB.

Skulle den britiske regjeringen tape i høyesterett, har den ifølge BBC forberedt en kort lovtekst på bare tre linjer for å få et vedtak kjapt igjennom.

Les også:

– Briter kan betale for personlig EU-medlemskap

Ønsker «Brexit-oppskriften» for Norge

Lekket dokument avslører mangel på brexit-strategi

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden