Regjeringen angripes for «kronisk mangel på prioritering»

– Hvis politikk er å prioritere, vil regjeringen Solberg trolig gå inn i historiebøkene som den svakeste noensinne, lød kritikken fra Arbeiderpartiet under finansdebatten i Stortinget mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen gikk til angrep på regjeringens bruk av oljepenger og inndekning av budsjettavtalen med støttepartiene.

– Erna Solberg gikk til valg på å gjøre Norge mindre oljeavhengig og å prioritere bedre, men har økt bruken av oljepenger med nesten 100 milliarder kroner på fire år. Dette spiser av fremtidig handlingsrom i finanspolitikken, fremholdt Marthinsen.

Hun mener budsjettavtalen langt på vei finansierer permanente utgiftsøkninger med engangsinntekter.

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten forsvarte pengebruken med henvisning til at man må stimulere til økt aktivitet.

– Vi må ikke gå andektig og handlingslammet rundt sparegrisen mens norske ungdommer går ledige, sa han.

Les også: Ap anklager regjeringen for «velferds-tyveri»

Klima ble «hot stuff»

SV gikk løs på den mye omtalte klimapakken, og anklaget Venstre for å sminke budsjettet grønt.

– Om Erna Solberg og Siv Jensen tilbyr en gris av et statsbudsjett, så trenger ikke Venstre entusiastisk tilby seg å sminke grisen, sa Snorre Valen, som mener klimakampen trenger partier som er villig til å sette hardt mot hardt.

Han viste til beregninger fra forskere hos Cicero som viser at reduksjonen av CO2-utslipp blir mindre enn halvparten av regjeringens anslag. Også Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson var skeptisk til om det i det hele tatt blir noe utslippskutt neste år.

Venstre erkjente at budsjettforhandlingene ble svært krevende, men var likevel strålende fornøyd med at debatten førte klimapolitikk til topps i alle kanaler.

– Om jeg skal starte med å si noe positivt om ultimatumet regjeringen kom til Stortinget med, har det utvilsomt bidratt til at prosessen og den offentlige debatten mer enn noe annet har handlet om klima, sa finanspolitisk talsmann Terje Breivik.

Les også: De borgerlige partiene er enige om budsjettavtale

Tolkningsstrid om bilpakken

Samtidig fortsetter diskusjonen rundt bilpakken og hvorvidt budsjettenigheten skal tolkes til bilistenes fordel eller ikke.

Fremskrittspartiets vedgikk at drivstoffavgiftene øker noe på deres vakt, men hevdet at bilistene totalt sett får en solid håndsrekning.

Også økningen på 390 millioner kroner i økt engangsavgift var fornuftig, mente finanspolitiker Hans Andreas Limi.

– Norge setter nå verdensrekord i salg av lavutslippsbiler, fordi avgiftssystemet er endret. Endringene i engangsavgiften premierer nye biler med lave utslipp, uten å straffe biler med mye sikkerhetsutstyr og sterk motor, uttalte han.

Les også: – Budsjettenighet med bismak

Vitset med egen sendrektighet

Finansdebatten bar preg av lettelse over at det faktisk lyktes samarbeidspartiene å komme fram til enighet. Med regjeringskrisen ryddet av veien kunne finanspolitikerne tillate seg sleivspark med bibelske referanser.

Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) la an en høystemt tone.

– Jeg siterer fra en ikke ukjent bok: «Men ett sier jeg: Jeg glemmer det som ligger bak, og strekker meg mot det som ligger foran.»

Det brøt ut latter i salen da Høyres Svein Flåtten med påtatt alvor sa at budsjettenigheten ble forelagt Stortinget «i rimelig tid».

I et replikkordskifte med Sps Trygve Slagsvold Vedum bemerket Flåtten lakonisk:

– Jeg er glad for at representanten Vedum fikk anledning til å sette seg inn i budsjettet på forhånd – i går kveld.

Vedum så ikke like humoristisk på at finanskomiteen ikke fikk tid til et eneste møte til finansinnstillingen.

– Det er grunnleggende brudd på hvordan budsjettet skal behandles, sa han, og kalte budsjettbehandlingen uansvarlig.

Les også:

Solberg: Har lyttet til KrF og Venstre

Beredskapspenger til Preikestolen etter travel sommer

Personvernpolicy