Trump forsvarer Taiwan-telefon med Twitter-tirade

Trumps kampanjeleder Kellyanne Conway forsøkte å avdramatisere Taiwan-samtalen.

USAs påtroppende president Donald Trump brukte Twitter til å forsvare telefonkontakten med Taiwans leder, en forbindelse som anses som et alvorlig brudd på diplomatisk protokoll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kveld sendte Trump ut en par gretne meldinger som svar på kritikken om at han ikke samarbeidet med Kina i forkant av kontakten med Taiwan.

«Spurte Kina oss om det var greit å devaluere sin valuta (og gjøre det vanskelig for bedrifter å konkurrere), å legge tunge skatter på importerte varer (USA har ingen sånn skatt) eller drive storstilt militær oppbygging på omstridte øyer i Sør-Kinahavet? Jeg tror ikke det!»

Fredag ringte Taiwans leder Tsai Ing-wen for å gratulere Trump med valgseieren. Dette førte til en klage fra Kina til den amerikanske regjeringen, men utenriksminister Wang Yi sier det bare er snakk om «et lite triks fra Taiwans side» og neppe vil påvirke USAs politikk overfor Kina.

Kina ser på Taiwan som en utbryterprovins og mener kontakten mellom trump og Tsai er et brudd med prinsippet om ett Kina.

– «Ett Kina»-politikken er hjørnesteinen i en sunn utvikling av forholdet mellom Kina og USA, og vi håper dette politiske grunnlaget ikke vil bli skadet eller berørt, sier Wang ifølge en TV-stasjon i Hongkong.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden