Går mot nei til Renzi i Italias folkeavstemning

Matteo Renzi avga sin stemme i Pontassieve i nærheten av Firenze søndag. Foto: Leonardo Bianchi / Reuters / NTB scanpix
Matteo Renzi avga sin stemme i Pontassieve i nærheten av Firenze søndag. Foto: Leonardo Bianchi / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Italienske velgere har avvist statsminister Matteo Renzis reformer i søndagens folkeavstemning, ifølge valgdagsmålinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da valglokalene stengte klokka 23 søndag kveld, publiserte italienske medier målinger som gir et klart flertall for nei-siden. I kringkasterne Rai og La7s første prognoser går motstanderne av reformer av med seieren med en margin på minst 54 prosent mot ja-sidens 46 prosent.

Da de første prognosene basert på opptelte stemmer kom ut, viste de at nederlaget lå an til å bli enda større. Ifølge Reuters lå nei-siden an til å ende på mellom 57 og 61 prosent.

Renzi har varslet at han vil gå av hvis det ikke blir flertall for grunnlovsendringene han har foreslått. Statsministeren har planlagt å holde en fjernsynstale klokka 0.15 natt til mandag, sier nestlederen for Renzis parti, Lorenzo Guerini.

Ved 19-tiden lokal tid meldte landets innenriksdepartement at 57,5 prosent av landets stemmeberettigede befolkning har avgitt stemme. Det er mer enn ved de to foregående folkeavstemningene om grunnlovsendringer i Italia.

– Sprang i mørket

Renzis håp var at velgerne skulle snu i spørsmålet om hvorvidt regjeringen skal få mer makt på bekostning av senatet og regionale og lokale myndigheter.

Den nåværende grunnloven ble vedtatt i 1948 og skal blant annet sørge for en maktfordeling som hindrer at Italia igjen får en fascistisk regjering, som under andre verdenskrig.

Utfallet vil avgjøre Italias skjebne for «de neste 20 årene», advarte Renzi i et intervju med avisa Corriere della Sera fredag.

– Hvis ja-siden vinner, blir Italia sterkere. Hvis nei-siden vinner, er det tydelig for alle at vi står i fare for å gjøre et sprang i mørket, sa han.

Politisk ustabilt

Renzi mener de foreslåtte endringene vil få slutt på den politiske ustabiliteten som har preget Italia i flere tiår. Landet har hatt 60 ulike regjeringer de siste 68 årene.

Dette har imidlertid ikke skremt opposisjonen. Blant annet sa Beppe Grillo, komikeren som står bak den populistiske Femstjernersbevegelsen at italienske velgere bør gjøre som amerikanerne og vise fingeren til de etablerte partiene.

Vinner nei-siden, regnes det som sannsynlig at Renzi vil tre til side, men fortsette som partileder for sosialdemokratiske PD. Finansminister Pier Carlo Padoan er favoritt til å lede et nytt forretningsministerium som vil styre fram til neste valg i 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden