Høyrepopulist kan vinneØsterrike velger ny president etter bitter valgkamp

Valgplakater pryder en gate i Wien. Til venstre Alexander Van der Bellen, som tidligere ledet De grønne. Han har valgoppropet: «Stem! Ikke bli overrasket!». Til høyre Norbert Hofer fra FPÖ, som bruker slagordet «For Østerrike med hjerte og sjel». Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB scanpix
Valgplakater pryder en gate i Wien. Til venstre Alexander Van der Bellen, som tidligere ledet De grønne. Han har valgoppropet: «Stem! Ikke bli overrasket!». Til høyre Norbert Hofer fra FPÖ, som bruker slagordet «For Østerrike med hjerte og sjel». Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europas liberale EU-forkjempere holder pusten når Østerrike gjør et nytt forsøk på å velge president søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentvalget i Østerrike

* Søndag holder Østerrike omvalg på president. Slaget står mellom uavhengige Alexander Van der Bellen, tidligere leder av De grønne, og Norbert Hofer fra ytre høyre-partiet FPÖ.

* Van der Bellen vant opprinnelig presidentvalget i andre valgomgang 22. mai, med 50,3 prosent foran Hofer som fikk 49,7 prosent. Kun 31.000 stemmer skilte de to.

* 1. juli ble resultatet annullert av landets grunnlovsdomstol etter at Hofer klaget på valggjennomføringen.

* Nyvalget var opprinnelig satt til 2. oktober, men det ble utsatt fordi det viste seg at stemmekonvoluttene ikke lot seg lime skikkelig igjen.

* Van der Bellen (72) er pensjonert økonomiprofessor, Hofer (45) er utdannet flyingeniør.

* Uansett hvem av de to som blir president, vil det være første gang siden andre verdenskrig at landet får en statssjef som ikke kommer fra kristendemokratene ÖVP eller sosialdemokratiske SPÖ.

* Presidentembetet i Østerrike har tradisjonelt vært en symbolsk stilling uten særlig politisk innflytelse, men Hofer ønsker å gi presidenten mer makt.

Hvis Norbert Hofer (45) fra Frihetspartiet (FPÖ) vinner, er det første gang at et EU-land får en høyrepopulistisk statsleder.

Motkandidaten, Alexander Van der Bellen (72), er tidligere partileder for De grønne og stiller nå som uavhengig kandidat. Han er pensjonert professor i økonomi og regnes som EU-vennlig og liberal.

Omkamp

Han vant presidentvalget i mai med knapp margin, men etter at Hofer klaget på uregelmessigheter under opptellingen, ble valgresultatet annullert. Søndag er det klart for omkamp.

Les også: Her kan de neste valgsjokkene komme

Sko seg på Trump?

Spørsmålet mange stiller seg, er om den islamkritiske innvandringsmotstanderen Norbert vil vinne på Donald Trumps seier i presidentvalget i USA, eller om det har gjort østerrikerne mer skeptiske til høyrepopulisme.

I valgkampen har Hofer også flørtet med ideen om en folkeavstemning om utmelding av EU, men bare hvis EU blir enda mer sentralisert etter brexit.