Solberg: Har lyttet til KrF og Venstre

Statsminister Erna Solberg (H) sier det ikke er noen tvil om at diskusjonen om klimatiltak har vært det mest krevende temaet i forhandlingene om statsbudsjettet for 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg sier budsjettavtalen partene nå har kommet til enighet om, er et budsjett for Norges framtid.

– Vi er fornøyd med en enighet, samtidig som at den mye omtalte bilpakken ligger fast. Det er også endringer vanlige norske familier vil tjene på, sier finansminister Siv Jensen (Frp) fra pressekonferansen med de fire samarbeidspartiene lørdag kveld.

– Ekstremt krevende

Budsjettavtalen inneholder en stor klimapakke som vil bidra til å kutte utslipp, og som tar Norge et stykke på veien mot å nå målene i Parisavtalen, mener Venstre.

– Dette har vært ekstremt krevende forhandlinger, sier partileder Trine Skei Grande i en pressemelding fra partiets kommunikasjonssjef lørdag kveld.

Hun sier budsjettet inneholder en «stor grønn pakke» og mener Venstre dermed har fått gjennomslag for å kutte i klimagassutslippene og bringe Norge et stykke på vei mot Parisavtalen.

– Samtidig må vi være ærlige nok til å si at det grønne skatteskiftet regjeringen lovet i fjorårets budsjettavtale, ikke er levert, sier Grande og tilføyer:

– Til tross for at dette løftet ikke er levert fra regjeringens side, har vi valgt å ta ansvar for å sikre at landet får et budsjett.

Jensen: – Vi i Frp har strukket oss langt

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Statsbudsjettet viser at Frp har tatt Venstre og KrF på alvor, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

De borgerlige partiene er enige om neste års statsbudsjett, og regjeringspartiene har lagt fram sitt siste tilbud på bordet til Venstre og KrF. Ifølge flere medier var pakken på 6,3 milliarder kroner, inkludert 2,5 milliarder kroner til klima- og miljøtiltak.

– Nesten halvparten har gått med på å imøtekomme samarbeidspartiene, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Dette viser at vi har tatt Venstre og KrF på alvor, og at vi i Frp har strukket oss langt for å bli enige.

Hareide: – Ikke et sekund for tidlig

Venstre og KrF har fått mye gjennomslag i statsbudsjettet, spesielt med tanke på klima, forteller KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Det kom ikke et sekund for tidlig, sa Hareide på pressekonferansen partilederne hadde i lokalene til ASKO Norge i Oslo lørdag kveld.

Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg (H), finansminister og Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide under en pressekonferanse om neste års statsbudsjett i møtelokalene til ASKO på Kalbakken lørdag kveld. Foto: NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg (H), finansminister og Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide under en pressekonferanse om neste års statsbudsjett i møtelokalene til ASKO på Kalbakken lørdag kveld. Foto: NTB scanpix

– Jeg tror enhver nøytral observatør vil se at statsbudsjettet er blitt langt mer offensivt på klima. Med dette opplegget blir belønningen av de fossilene bilene tatt betydelig ned, sier Hareide, og legger til at det nå kuttes i klimagassutslippene, i tillegg til at blant annet satsingen på kollektivtransport og jernbane økes.

– Etter en lang og krevende budsjettprosess, har vi nå kommet til en enighet som sikrer landet et forsvarlig budsjett samtidig som vi har fått gjennomslag for viktige løft for barn og familier, eldre og ikke minst reelle kutt i klimagassutslippene, sier Hareide i en pressemelding.

Hareide mener årets budsjettforhandlinger har vært ekstra krevende, særlig fordi regjeringen gikk inn i forhandlingene med et ultimatum, men at KrF hele tiden har vært konstruktive og stilte ingen ultimatum.

– Tidenes klimabudsjett

Hun mener de andre gjennomslagene partiet har fått i klimapolitikken, kombinert med budsjettløfter i andre sektorer, er gode nok til at Venstre mener det er viktig å vedta budsjettet. Hun kaller statsbudsjettet for 2017 for «tidenes miljø- og klimabudsjett».

Venstre-leder Trine Skei Grande
Venstre-leder Trine Skei Grande

– Vi gjør det mer gunstig for folk å velge miljøvennlige biler, og vi gjør det gunstigere for folk og for næringslivet å investere i en grønnere bilpark. I tillegg innebærer avtalen en milliardsatsing på kollektiv og jernbane, og vi får en klimalov som er mye bedre enn den regjeringen foreslo, sier Grande.

Avtalen inneholder også blant annet en styrket innsats for videreutdanning av lærere, 500 nye studieplasser og en stor satsing på klassisk miljøvern, opplyser Venstre.

Senterpartiet: – Det var jammen på tide

Det var på tide at regjeringen, KrF og Venstre ordnet opp i budsjettkaoset, mener Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

– Jeg er glad de nå får på plass et budsjett slik at vi kan unngå mer usikkerhet og kaos, det var jammen på tide, sier Arnstad.

Fra budsjettløsningen trekker Arnstad fram økt omsetningskrav for biodrivstoff og CO2-fond for tungtransport som forslag som Senterpartiet (Sp) selv hadde i sitt alternative budsjett.

– Dette er virkemidler som har effekt, i motsetninger til avgifter som ikke virker, mener Arnstad, som påpeker at Sp likevel ikke kunne ha stemt for dette budsjettet på Stortinget.

– Det er et budsjett som sentraliserer Norge. Det svarer ikke på utfordringene i politiet, på sykehusene eller i kommunene, sier Arnstad.

Ifølge TV 2 skal partene ikke være enige om en budsjettavtale i tradisjonell forstand, men en avtale støttepartiene kommer til å stemme subsidiært for i finansdebatten i Stortinget mandag 5. desember.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden