De borgerlige partiene er enige om budsjettavtale

Følg samarbeidspartienes pressekonferanse her fra klokken 19:00

De borgerlige partiene er enige om neste års statsbudsjett, erfarer NTB. Avtalen innebærer ifølge NRK ingen endringer i den omstridte bilpakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre, Frp, KrF og Venstre har kalt inn til pressekonferanse om neste års statsbudsjett lørdag kveld. Det ventes at partiene der vil opplyse at de omsider er kommet til enige om en avtale for neste års statsbudsjett.

Partienes finanspolitiske talspersoner vil også være til stede.

Rett før klokka 18 var de fire partilederne samlet på kontoret til Venstre-leder Trine Skei Grande.

Les også: Carl I. Hagen frykter Frp halveres: – Sett hardt mot hardt!

Bilpakken står fast

Høyre og Fremskrittspartiet skal fredag ha lagt fram sitt siste tilbud på bordet til Venstre og KrF. Ifølge flere medier var pakken på 6,3 milliarder kroner, inkludert 2,5 milliarder kroner til klima- og miljøtiltak.

Etter det TV 2 erfarer har regjeringspartiene gjort ytterligere justeringer lørdag på innretningen, men rammen skal være den samme.

Det er ingen endringer i den omstridte bilpakken i neste års statsbudsjett, erfarer NRK.

Venstre og KrF skal ha blitt kompensert med andre klimainnrømmelser.

Les også: Vedum håper Venstre snart skifter retning

Flyttet på syv milliarder

VG får dessuten opplyst at samarbeidspartiene KrF og Venstre angivelig har fått flyttet på nær sju milliarder kroner i budsjettavtalen.

Ifølge avisa har Frp gått med på å heve engangsavgiften med 390 millioner kroner. Dette har Frp akseptert mot at det innføres en panteordning for campingvogner, motorsykler, gamle varebiler og lignende på rundt 300 millioner kroner.

Det skal også være enighet om et innblandingskrav i bensin på 20 prosent for biodrivstoff innen 2020.

Saken oppdateres

Les også: Ingen klare alternativer hvis Solberg går av

Donald Trump ringte Erna Solberg

Venstre: – Ikke akseptert noe

Tidligere i dag ble det kjent at en avtale mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene kunne foreligge allerede lørdag.

Ifølge kilder Fædrelandsvennen hadde vært i kontakt med lå det an til en løsning mellom alle fire partiene, og løsningen skulle presenteres allerede i løpet av ettermiddagen eller kvelden.

På Stortinget svarte Venstre-leder Trine Skei Grande følgende på spørsmål om de har akseptert den omstridte bilpakken:

– Vi har ikke akseptert noe.

På spørsmål om de har løst klimadelen, var svaret dette:

– Nei, ikke helt.

Grande ville ikke kommentere Fædrelandsvennens opplysninger om at en løsning skal være underveis.

Men ifølge kilder VG har snakket med skal det nå altså være en løsning på budsjettkrisen, samtidig som de fire partilederne kaller inn til pressekonferanse lørdag kveld.

Les også: Ap-ordførerne mener Støre ikke bør ta over

Ingen budsjettkrise-effekt på ny måling

Dårlig tid

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Grande var tilbake på Stortinget og satt bak lukkede dører i hvert sitt rom lørdag ettermiddag.

– Jeg er ikke så sikker på at det blir noen avtale, men det er mange som jobber for det. Vi har veldig dårlig tid hvis vi skal få det til, uttalte Grande til VG.

I Kristelig Folkeparti hadde man ikke gitt opp forsøket på å komme til budsjettenighet, understreket Hareide da han kommenterte budsjettprosessen et par timer tidligere.

– Alt er mulig. Jeg har ikke lyst til å gi noen forhåpninger om at det kommer til å skje, men jeg vil holde muligheten åpen så lenge som mulig, sier Hareide.

– Er det fortsatt fire partier som ønsker en avtale?

– Ja, det er det.

Selv om Hareide ikke har gitt opp håpet, er tiden i ferd med å renne ut. Partiene har bare helgen til rådighet. Hareide bekreftet at både politiske og strategiske spørsmål nå lå på bordet.

Les også: Ulike signaler fra støttepartiene om budsjettkrisen

SV ber Venstre og KrF felle regjeringen

Kabinettsspørsmål

Han har ikke konkludert på hva han vil svare på et kabinettsspørsmål, men sier det er noe partiet må avklare. Spørsmålet er svært vanskelig, understreker han.

– Det har ikke vært noe som har vært mer krevende i samarbeidet i løpet av disse over tre årene om vi skulle få det på vårt bord, sier han.

Når det nærmer seg en avklaring, vil KrF innkalle resten av stortingsgruppa, og muligens landsstyret, for å forankre beslutningen.

Det skal etter det NTB erfarer være skepsis i KrF mot å subsidiært støtte et budsjettforslag partiet er uenig i, men det blir en annen og mye bredere politisk vurdering om partiet skal bidra til å kaste regjeringen.

Hareide bekrefter at han snakket med statsminister Erna Solberg tidligere lørdag, men ville ikke kommentere hva de snakket om. Ifølge KrF-lederen er det ikke planlagt noe nytt møte mellom partilederne nå.

Les også: Hareide tror ikke på enighet

Venstre bryter budsjettforhandlingene

– Justerte tilbudet

Høyre og Fremskrittspartiet skal fredag ha lagt fram sitt siste tilbud på bordet til Venstre og KrF. Ifølge flere medier var pakken på 6,3 milliarder kroner, inkludert 2,5 milliarder kroner til klima- og miljøtiltak. Den såkalte bilpakken var imidlertid ikke blitt rørt.

Etter det TV 2 erfarer har regjeringspartiene gjort ytterligere justeringer lørdag på innretningen, men rammen skal være den samme.

Fredag kveld beskrev Venstre-leder Trine Skei Grande situasjonen som «ekstremt krevende».

Tallknusere fra Høyre satt lørdag sammen med finanspolitisk talsmann Svein Flåtten og Frps finanspolitiske talsmann Hans-Andreas Limi.

– Her jobbes det, var alt Limi ønsket å si på vei inn i møtet.

Ifølge kilder nær forhandlingene ville regjeringspartiene legge fram sitt siste tilbud for opposisjonen og pressen lørdag, men Erna Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes ville ikke kommentere dette overfor NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden