SV ber Venstre og KrF felle regjeringen

SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Siv Jensen etter Stortingets spørretime onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Siv Jensen etter Stortingets spørretime onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

SV går nå ut og ber samarbeidspartiene Venstre og KrF sørge for at statsminister Erna Solbergs (H) regjering må gå av på mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mitt budskap er at KrF og Venstre bør felle denne regjeringen. Nå renner tiden ut, og det er veldig lite grunn til håp om at Høyre og Frp skal gjøre en snuoperasjon i klimapolitikken, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Regjeringspartiene Frp og Høyre har foreløpig ikke klart å få på plass en avtale om statsbudsjettet for 2017 med Venstre og KrF.

Ultimatum

Budsjettet skal etter planen vedtas etter finansdebatten i Stortinget mandag.

– Min veldig klare oppfordring til Venstre og KrF er at klima må være viktigst, og at de ikke må bøye seg for et ultimatum, enten det nå er det som har stått der hele veien, eller om det kommer i form av et kabinettsspørsmål, sier Lysbakken.

Det er regjeringens ultimatum om den såkalte bilpakken som hittil har stått i veien for forsøkene på å få til en budsjettavtale. Pakken ble lagt fram av Høyre og Frp med klar beskjed om at den ikke var gjenstand for forhandlinger.

– Frp kan ikke lenger få lov til å blokkere det som faktisk nå er et flertall i Stortinget for en mer aktiv oppfølging av Parisavtalen. Derfor er det bra om regjeringen må gå, for da kan man få aktivert det flertallet som finnes – på en eller annen måte – for en mer aktiv klimapolitikk, sier Lysbakken.

Les også: Kilde– Samtalene vil nok bare fortsette frem til mandag

Vil være utfordrende

Partilederne fra de fire partiene på borgerlig side møttes fredag til et nytt krisemøte hos Solberg på Statsministerens kontor, til tross for at Venstre og KrF brøt forhandlingene denne uken.

Utover dagen var det hektisk møteaktivitet på Stortinget for å få avklart om det fortsatt er grunnlag for å tro på en budsjettavtale innen mandagens frist.

Lysbakken erkjenner at en regjeringskrise vil være utfordrende for landet, men legger til:

– Løsningen på det kan ikke være å akseptere Frps klimapolitikk.

– Jeg er helt sikker på at vi skal få på plass et budsjett. Det vil være KrF og Venstre som sitter med nøkkelen til hvordan det i så fall løses. Det er ingen hemmelighet at SV vil foretrekke en regjering ledet av Arbeiderpartiet foran en regjering ledet av Høyre. Men det er KrF og Venstre som bestemmer det, sier SV-lederen.

Les også:

KrF og V i nytt budsjettmøte hos statsministeren

Ingen klare alternativer hvis Solberg går av

Hareide: Tiden snart ute for budsjettavtale

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden