Nå vil Stortinget tillate å hetse Trump

KRAFTUTTRYKK: Lyst til å hetse denne mannen? Da må du enten gjøre det før han tiltrår som USAs president, eller vente på en lovendring i Norge.
KRAFTUTTRYKK: Lyst til å hetse denne mannen? Da må du enten gjøre det før han tiltrår som USAs president, eller vente på en lovendring i Norge. Foto: Ty Wright / AFP/NTB scanpix

SV får Stortinget med på å tillate krenkelse av utenlandske statsoverhoder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Var SV'erne Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken, Heikki Eidsvoll Holmås og Snorre Serigstad Valen prinsipielle, eller forutseende?

27. april fremmet de et forslag som kan bli svært så aktuelt - med en påtroppende amerikansk president de færreste så for seg i vår, men som innbyr til mange sterke ytringer.

Det SV ba Stortinget om, er straks å fjerne §184a i straffeloven.

Det er paragrafen som gjør det straffbart å krenke utenlandske statsoverhoder.

Noe av bakgrunnen for forslaget om å tillate fornærmelser av utenlandske størrelser, var det som skjedde i Tyskland i vår. Der mottok det tyske utenriksdepartementet en «diplomatisk note» fra Tyrkia med krav om at den populære tyske komikeren Jan Böhmermanner skulle straffeforfølges.

Komikeren fornærmet Tyrkias president ved å lese opp et satirisk dikt rettet mot presidenten på TV.

Ifølge en liknende paragraf i tysk straffelov som SV ønsker ut i Norge, er det ulovlig å fornærme en utenlandsk statsleder eller et medlem av en utenlandsk regjering.

Les også: Merkel beklager utsagn om Erdogan-satire

I dag kom forslaget opp i Stortinget, der tanken bak fikk tverrpolitisk tilslutning.

Det eneste forbeholdet er at du må vente litt med kraftuttrykkene. Stortinget vil nemlig ha forslaget til lovendring via Justis- og beredskapsdepartementet før det skal bankes gjennom.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden