Ingen klare alternativer hvis Solberg går av

Statsminister Erna Solberg (H) kan komme til å stille kabinettsspørsmål, og dermed varsle sin avgang, dersom hun ikke får flertall for budsjettet mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) kan komme til å stille kabinettsspørsmål, og dermed varsle sin avgang, dersom hun ikke får flertall for budsjettet mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hvis statsminister Erna Solberg (H) går av fordi hun ikke får støtte for sitt budsjett, er regjeringsalternativene høyst uklare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettforhandlingene har brutt sammen, og Solberg kan mandag stille kabinettsspørsmål i et forsøk på å presse Stortinget til å støtte et budsjettforslag fra regjeringen.

Regjeringskrisen er et faktum hvis verken Venstre, KrF eller andre partier i en slik situasjon stemmer for budsjettet og redder Solberg-regjeringen i tolvte time.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad vender tommelen ned.

– Dette er et budsjettkaos regjeringen og de to støttepartiene må ordne opp i selv. Sp vil ikke gå inn og redde regjeringen, sier hun til NTB.

Solberg vil da enten måtte stille kabinettsspørsmål, som betyr at regjeringen går av hvis den ikke får støtte til budsjettet, eller velge å fortsette uten flertall. I så fall vil stortingspresident Olemic Thommessen (H) ta initiativ til at det utstedes en tidsbegrenset styringsfullmakt til regjeringen.

– Denne fullmakten må vedtas av et flertall i Stortinget, sier han.

Men hva kommer i stedet hvis Solberg-regjeringen blir felt? En ren Høyre-regjering? En regjering med Høyre, Venstre og KrF? Eller en Arbeiderparti-regjering?

Les også: Tilliten til Solberg stuper

Fortsatt sentrum-høyre?

Én mulighet er at Høyre regjerer alene.

– Det er mest sannsynlig, sier professor Frank Aarebrot til NTB.

– Statsministeren slipper da i det minste å forhandle med finansministeren. Det er en større enighet i norsk politikk til venstre for Høyre enn til høyre for Høyre.

Et annet alternativ er at Venstre, KrF og Høyre styrer sammen i en midlertidig koalisjonsregjering.

– Et slikt scenario tror jeg vi kan se bort fra fordi Frp har sagt så tydelig tidligere at de ikke ønsker å støtte en regjering de ikke er med i, sier valgforsker Bernt Aardal til VG.

Men Stortingets borgerlige flertall betyr at problemene for en ny sentrum-høyre-regjering med å få flertall, vil være de samme.

Les også: Erna Solberg: – Svært krevende å få budsjettet i havn

Ap alene?

Hvis det ikke lykkes det borgerlige flertallet å danne regjering, vil ballen havne hos Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Han ønsker neppe å overta makten nå, men har gjentatte ganger fått spørsmål om han er klar.

– Ap er klar til å overta, og det skal vi gjøre etter å ha vunnet et valg, sier Støre.

– Ap har på sin side veldig lite å vinne på å ta over nå, et år før valget, mener Aardal.

Men Ap vil altså være avhengig ikke bare av de rødgrønne kameratene Sp og SV, men også KrF og Venstre, for å få flertall i Stortinget. Det virker lite sannsynlig.

KrF konkluderte nylig med at partiet vil arbeide for en regjering med flest mulig sentrumspartier og Høyre.

Les også: Hareide: Tiden snart ute for budsjettavtale

Sonderinger

Olemic Thommessen bekrefter at Solberg på mandag kan varsle at hun vil gå av, hvis hun ikke får flertall for budsjettet.

– Det er å stille kabinettsspørsmål. Rent faktisk varsler hun da sin avgang. Hvis det stilles kabinettsspørsmål og hun ikke får flertall, skjer det ganske umiddelbart. Da har vi i så fall en regjeringskrise, sier han.

I så fall vil Thommessen, på oppdrag fra kongen, gjøre sonderinger i Stortinget med tanke på å få dannet en ny regjering. Han vil nødig kommentere hvem han da først vil gå til.

– Det vil jeg ikke spekulere på.

Les også:

Kristelig Folkeparti bryter budsjettforhandlingene

Venstre bryter budsjettforhandlingene

Venstre-ledere holder på borgerlig samarbeid

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden