Norge opprettholder bistanden til Nord-Korea

Norge vil opprettholde den humanitære bistanden til Nord-Korea, men ber samtidig landets regime og leder Kim Jong-un om å samarbeide med det internasjonale samfunnet. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix.
Norge vil opprettholde den humanitære bistanden til Nord-Korea, men ber samtidig landets regime og leder Kim Jong-un om å samarbeide med det internasjonale samfunnet. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Selv om FN har vedtatt å skjerpe resolusjonene mot Nord-Korea, blir Norges humanitære hjelp til landet videreført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har i 20 år hjulpet sårbare grupper i det isolerte landet.

– Sanksjonene er utformet slik at de ikke skal få negative humanitære følger for sivilbefolkningen i Nord-Korea eller ramme det målrettede arbeidet som internasjonale organisasjoner gjør for den trengende befolkningen, opplyser UD.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at Norge stiller seg bak FN-resolusjonen og ber samtidig regimet i Nord-Korea om å samarbeide med det internasjonale samfunnet.

– Nord-Koreas atomvåpenprogram truer fred og stabilitet i Øst-Asia og globalt. Det vanskeliggjør også diplomatiske løsninger og dialog med Nord-Korea, sier Brende.

Sanksjonene som ble enstemmig vedtatt av FNs sikkerhetsråd onsdag, er de strengeste som noensinne er innført mot kommuniststaten. Målet er å presse landet til å gi avkall på sitt atomvåpenprogram ved å tette smutthullene i de nåværende sanksjonene. Det er også innført innreiseforbud og frysing av verdier for flere av regimets medlemmer.

I mars innførte Sikkerhetsrådet strenge økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea som følge av at landet testet ut atomvåpen i januar.

Les også:

USA gir opp tanken på å overtale Nord-Korea

Kerry kaller Nord-Korea et ulovlig regime

Nord-Korea i FN: Vil styrke atomvåpenforsvaret

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden