Anundsen forbauset over italienske myndigheter

<p>Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)</p>
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier han visste at italienske myndigheter trakk begjæringen om pågripelse og fengsling av mulla Krekar, men at utleveringsbegjæringen ble opprettholdt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vi fikk beskjed om 3. mars via Eurojust og PST, var at italienske myndigheter trakk begjæringen om pågripelse og fengsling, samtidig som utleveringsbegjæringen besto, opplyser Anundsen til NTB onsdag kveld.

Ifølge Anundsen fikk ikke norske myndigheter beskjed fra italienske myndigheter før nå om at utleveringsbegjæringen trekkes.

– Dette ble vi varslet om 25. november, på italiensk. Det at de nå trekker begjæringen om utlevering er for oss en overraskelse, sier Anundsen.

Kommentaren kommer i kjølvannet av at Krekars advokat Brynjar Meling etterlyste svar fra justisministeren på hva han visste om Krekars situasjon.

Les også: Italia trekker begjæringen om utlevering av mulla Krekar

Overraskende

Onsdag ble det kjent at Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, løslates. Beslutningen kom etter at det italienske justisministeriet sist fredag meddelte Justisdepartementet i Norge at begjæringen om utlevering trekkes tilbake. Verken Riksadvokaten, PST eller Meling kjente til at Italia ville trekke tilbake utleveringsbegjæringen, som ble opphevet av en italiensk domstol allerede 3. mars i år.

Les også: Her kan Krekar få sin terrordom

– I skammekroken

Jussprofessor Mads Andenæs sier til VG at noen i Norge må ha visst om at utleveringen av mulla Krekar ble annullert.

– Det er lite troverdig at ingen norsk myndighet har visst om denne kjennelsen før nå, men slik saken har utviklet seg politisk er det helt i tråd med det politiske kjøret for å få ham utlevert. Alle som har hatt befatning med denne utleveringssaken, både domstolen og politiske myndigheter, må nå inn i skammekroken, sier Andenæs til avisa.

Les også: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Uviss status for Krekar

Meling sier til ABC-nyheter at nå når utleveringsbegjæringen er trukket, vil det utløse et krav om erstatning.

Krekars status i Italia er foreløpig ukjent.

– Vi fikk meldingen ett minutt før pressemeldingen gikk ut, så vi vet ikke hvilken status mulla Krekar har i Italia. Vi har en advokat vi samarbeider med i Italia, og som vi opprettholder samarbeidet med. Vi kommer til å stille spørsmål til påtalemyndigheten gjennom denne, sier Meling til NTB.

Les også: Krekar har et siste halmstrå

Personvernpolicy