Kristelig Folkeparti bryter budsjettforhandlingene

Se video. 

KrF bryter forhandlingene om neste års statsbudsjett. Årsaken skal være den mye omtalte bilpakken, og ultimatet regjeringen har stilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens bilpakke:

* Regjeringen la 30. september fram sitt forslag til et grønt skatteskifte i statsbudsjettet for 2017.

* Den såkalte bilpakken, som er blitt en hard nøtt i budsjettforhandlingene mellom de fire borgerlige partiene, er en del av dette opplegget.

* Pakken innebærer at bensinavgiften økes med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre.

* Årsavgiften reduseres med 12 prosent, satsene i pendlerfradraget økes og avskrivningssatsene for lastebiler, varebiler og drosjer blir høyere.

* Det innføres en tilskuddsordning for å redusere bompengetakster utenfor de store byene. Regjeringen vil bruke 500 millioner kroner på dette formålet, noe som ifølge regjeringen vil gi en reduksjon på rundt 10 prosent i bompengesatsene på riks- og fylkesveiprosjekter.

* Totalt gir de to punktene netto skatte- og avgiftsreduksjoner for bilister på i overkant av 900 millioner.

Kilder: Finansdepartementet, NTB

– Vi ser ingen løsning med de siste skissene vi har fått. Vi ønsker en fireparti-løsning, og KrF ser ikke muligheter til å gå videre med forhandlingene nå, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til pressen etter møtet med partiets stortingsgruppe.

Hareide understreker at det er regjeringens ansvar å få på plass et budsjett, og at de nå avventer regjeringens utspill.

– Jeg vil oppfordre regjeringen til å tenke seg om en gang til. Vi er åpen for å forhandle videre. KrFs dør står åpen 24 timer i døgner fram til budsjettet blir behandlet i Stortinget mandag 5. desember, sier Knut Arild Hareide.

Les også: Solberg i krisemøte med Høyre-topper

Bilpakken er grunnen

Klima- og miljø, og den mye omdiskuterte bilpakken, skal være en stor del av grunnen til at KrF også trekker seg fra budsjettforhandlingene.

– Vi forhandlet om en klimapakke et år i forveien, og vi ble ikke enige. Så velger regjeringen å legge fram noe som er dårligere enn den siste skissen vi hadde på bordet da, og stiller det atpåtil som et ultimatum, sier KrF-lederen.

– Dette handler ikke om noen kroner og øre på bensin- og dieselavgift. Problemet med ultimatet er at det gir en ekstra belønning til de fossile bilene. Det er ikke forenelig med et grønt skifte, fortsetter han.

Les også: Venstre bryter budsjettforhandlingene

Grande: Glad for at KrF brøt

Venstre har brudd budsjettforhandlingene, og er glad for at Høyre gjør det samme, men ingen av de to partiene stenger døren helt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Venstre har brudd budsjettforhandlingene, og er glad for at Høyre gjør det samme, men ingen av de to partiene stenger døren helt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande venter at det vil komme nye initiativ fra regjeringen etter at også KrF brøt budsjettforhandlingene.

– I Venstre er vi glade for at KrF endte på samme konklusjon. Jeg er ikke forundret over det. Vi har holdt sammen i disse forhandlingene, sier Skei Grande til NTB.

Videre sier hun at også Venstre er åpne for å komme tilbake i forhandlingene, og er spent på hva Erna Solberg og Siv Jensen kommer til å si når de kommenterer KrFs budsjettbrudd.

Har ikke gitt opp fireparti-løsning

Hareide sier at KrF ikke vil forhandle med regjeringen alene, men at de fortsatt søker en løsning med fire partier.

Det kan dermed se ut som at det går mot en regjeringskrise, om ikke regjeringen får nye forslag på bordet. Hareide vil ikke ta noe på forskudd.

– Det har ikke kommet noe kabinettspørsmål på vårt bord. Før det vil vi jobbe for en løsning med fire partier.

Han mener Siv Jensen må ta ansvar for å finne en løsning.

– Det hviler et stort ansvar på Siv Jensen og Frp. Jeg kan tenke meg hvordan Carl I. Hagen hadde opptrådt hvis det var Bondevik-regjeringen som hadde stilt et slikt ultimatum. Det ville vært et sirkus uten like, sa Hareide.

Om statsminister Solberg sitt lederskap under forhandlingene har han ikke et vondt ord å si.

– Hun har vært veldig konstruktiv og hele veien søkt gode løsninger. Jeg har ingen grunn til å kritisere hennes lederskap, sa Hareide.

Les også: Fylkesleder: – Venstre krever altfor mye. Nå får de ikke mer!

Full enighet innad i KrF

Beslutningen om å trekke seg fra budsjettforhandlingene slik de står nå, var det full enighet om innad i partiet.

– Den beslutningen vi har fattet i dag har vært enstemmig. Det er full oppslutning rundt den konklusjonen vi har kommet frem til, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen.

Se opptak av pressekonferansen med KrF-leder Knut Arild Hareide i vinduet under:

Personvernpolicy