Jobber for å redde budsjettet:

Solberg inviterer til nytt budsjettmøte

Erna Solberg sier regjeringen har strukket seg langt. Se klipp fra pressekonferansen i vinduet over. Pressekonferansen i sin helhet kan du se i bunnen av saken.

Statsminister Erna Solberg (H) inviterer Venstre og KrF til nytt møte om statsbudsjettet for neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg forstår at mange er utålmodig og etterlyser svar. Vi jobber for å gi folket de svarene, sier Erna Solberg til pressen onsdag ettermiddag.

Hun mener regjeringen har strukket seg langt for å komme til enighet med samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre.

– Under forhandlingene har regjeringen kommet med flere forslag som gir ytterligere kutt i klimagassutslipp. Vi mener vi har strukket oss langt for å møte de kravene KrF og Venstre har kommet med.

Statsministeren ga ingen signaler om at det er aktuelt å åpne om den omdiskuterte bilpakken, som er hovedgrunnen til at Venstre og KrF har trukket seg fra forhandlingene. Regjeringen angrer heller ikke på at framstilte bilpakken som et ultimatum.

– Det var politiske realiteter som lå til grunn for det. Vi la fram en bred pakke for avgiftsøkninger, og de ulike elementene hang sammen. Frp hadde blitt med på betydelige økninger i klimaavgiftene. På ett budsjett økte vi avgiftene mer enn de rødgrønne gjorde på åtte år til sammen, uttalte Solberg.

Les også: Kristelig Folkeparti bryter budsjettforhandlingene

Hareide takker ja til møte

Solberg er skuffet over at de fire partiene ikke har klart å komme til en enighet i budsjettforhandlingene.

– Jeg synes det er leit av Venstre og KrF har valgt å ikke gå videre i forhandlingene nå. Men vi skal jobbe videre med å få et budsjett.

– Vi inviterer derfor Knut Arild og Trine til et nytt møte.

Invitasjonen takker KrF-leder Knut Arild Hareide ja til.

– Vi er klare. Jeg håper hun har lyttet til det jeg har sagt, det forventer jeg. Det kan være et steg i retning av å løse dette. Jeg hørte på hva hun sa på pressekonferansen, og hun ser alvoret i situasjonen, sier Hareide til NTB.

Målet med møtet er å finne ut av om det finnes en felles vei videre for de fire partiene. Solberg understreker at det er en krevende situasjon.

–Jeg er statsminister, men samarbeidet er mellom fire forskjellige partier som vil ha gjennom sine saker, og at det finnes en grense for hva man vil godta. Også for Høyre.

Les også: Venstre bryter budsjettforhandlingene

– Vi har virkelig forsøkt

Statsministeren tror det fremdeles finnes forhandlingsrom. Hva utfallet blir når budsjettet skal være klart på mandag, vil ikke Solberg spekulere i.

– Vi har en samarbeidsavtale som sier vi skal forsøke å få til budsjett sammen, men ikke at vi skal få til budsjettet sammen. Det er viktig å understreke. Og vi har virkelig forsøkt, og vi skal fortsette å forsøke frem til mandag.

På spørsmål om det er aktuelt for Høyre å fortsette i regjering om budsjettet ikke kommer i mål sammen med Venstre og KrF, svarer statsminister Solberg:

– Foreløpig er mitt fokus på en ting, og det er å finne en løsning på budsjettet.

Da KrF var ferdig med sitt møte ble det klart at partiet velger å trekke seg fra budsjettforhandlingene. Ifølge VG skal Siv Jensen og Erna Solberg ha fått beskjed om hva Hareide hadde tenkt til å anbefale KrFs stortingsgruppe å gjøre.

Les også: Fylkesleder: – Venstre krever altfor mye. Nå får de ikke mer!

Jensen holder håpet oppe

Frps partileder Siv Jensen sier til NTB at hun også har håp om å finne en budsjettløsning innen mandag.

– Selv om Venstre og KrF i dag mener det ikke er grunn til å gå videre med budsjettforhandlingene, registrerer jeg at partilederne likevel gir uttrykk for at de ønsker en videre dialog, sier Jensen til NTB.

– Det gjør at jeg fortsatt har håp om at vi skal finne fram til en løsning før finansdebatten tar til i Stortinget førstkommende mandag, tilføyer Frp-lederen.

Hun sier som Erna Solberg at regjeringen, inkludert Frp, har strukket seg langt for imøtegå kravene fra KrF og Venstre.

Se hele pressekonferansen med statsminister Erna Solberg under.

Personvernpolicy