Budsjettkrisen: – Står og faller på KrF

Se video.

Det ekstraordinære gruppemøtet til Kristelig Folkeparti klokken 10 onsdag kan avgjøre om regjeringssamarbeidet faller eller om statsbudsjettet for 2017 sikres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre brøt tirsdag budsjettforhandlingene med Høyre og Frp, og onsdag kan KrF komme til å gjøre det samme. Det håper i alle fall fylkeslederne i Venstre.

En ringerunde NRK har foretatt blant Venstres fylkesledere viser at 14 av 18 fylkesledere håper at KrF følger Venstres beslutning om å bryte forhandlingene.

– KrF må gjøre sine egne vurderinger, men det er jo en test på om KrF er så grønn som de sier at de er, sier Espen Ophaug i Oslo Venstre.

Les også: Statsministeren fortsatt taus om budsjettkaos

Se video: Venstre bryter forhandlingene om statsbudsjettet:

– Vanskelig for KrF

Overfor VG sier valgforsker Bernt Aardal at det vil bli vanskelig for KrF å ikke støtte Venstre. Han mener at hvis KrF velger å støtte regjeringen så demonstrerer de at det ikke er enighet mellom støttepartiene.

– Historisk har de ikke et så tett forhold. På den andre side; ryker skjebnefellesskapet nå, så blir det ikke lett i fremtiden, sier Aardal. Han mener at hvis KrF får gjennomslag for viktige hjertesaker i forhandlingene er det mulig at KrF velger å støtte regjeringen.

Aftenpostens kommentator Trine Eilertsen mener at ultimatumet om bilavgiftene kan ende som en historisk tabbe av Erna Solberg hvis den fører til at det borgerlige samarbeidet faller. Hun omtaler KrF-leder Knut Arild Hareide som en joker.

Les også: Eksperter: Lite sannsynlig med regjeringskrise

Jokeren Hareide

«Presset på Hareide kommer til å fortsette fram til mandag, da Stortinget skal stemme over budsjettet. Der kan KrF redde Regjeringen, selv om de ikke stemmer primært for budsjettet. KrF kan stemme sekundært for et KrF-tilpasset budsjett, supplert med godbiter som er vanskelige å si nei til», skriver hun.

Samtidig bekreftet statssekretær Sigbjørn Aanes (H) overfor NTB sent tirsdag kveld at regjeringspartiene fremdeles satser på å få til et samarbeid som inkluderer Venstre.

– De kan avkrefte spekulasjonene om at det nå jobbes mot å finne en ensidig løsning med KrF. Høyre og Frp jobber videre med å finne gode løsninger slik at landet får et godt budsjett, sa Aanes i forkant av et møte i statsministerboligen der statsminister Solberg og finansminister Siv Jensen møtte sine forhandlingsdelegasjoner for å finne en løsning på problemene.

Les også: Ap: – Borgerlig samarbeid i full oppløsning

Se video: FrP skuffet over Venstre:

Personvernpolicy