Ingen priser i dagligvare-app

– Vi mener det er rart dette er den eneste bransjen hvor pris ikke kan vises for forbruker, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
– Vi mener det er rart dette er den eneste bransjen hvor pris ikke kan vises for forbruker, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen stoppet Forbrukerrådets plan om en app med matvarepriser. Nå lanseres appen Peiling med kun næringsinnhold og ingredienser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukermyndighetene har jobbet med ny dagligvareportal siden 2015 og har laget en database der all informasjonen ligger, skriver NRK. To millioner kvitteringer fra kjedene legges hver dag inn i databasen, og den planlagte appen var ferdig da regjeringen grep inn i forrige måned.

– Vi har alle prisene hos oss. Vi kunne gitt eksakt prisinformasjon til kundene, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet. Men næringsministeren satte foten ned.

Les også: – Prisportal vil ramme kundene

Ulovlig

Regjeringen mener det ville svekke konkurransen om prisene ble offentliggjort og støtter seg til råd fra Konkurransetilsynet.

– Dersom kjedene selv hadde laget en slik portal med sanntidsinformasjon om prisene, på alle varer, til enhver tid, ville det være ulovlig. De ansvarlige risikerer seks års fengsel. Da er det ikke noen god idé å lage et system som er like skadelig i statlig regi. Vi ønsker ikke at kjedene skal kunne tilpasse seg hverandre på et stadig høyere prisnivå, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier de tror prisene blir likere, og at kjedene vil samarbeide mer, hvis alle prisene kommer med i en slik portal.

Les også: – Butikkene slurver med prismerking av dagligvarer

Sterkt bekymret

– Regjeringen er sterkt bekymret for konkurransen i dagligvaremarkedet. Vi ønsker ikke å iverksette tiltak som kan svekke konkurransen. En prisportal vil gi økte priser til forbrukerne, og det vil ikke regjeringen ha.

Kjedene undersøker imidlertid hverandres priser, og direktøren i Forbrukerrådet mener det er rart at ikke prisene kan vises for forbruker.

– Vi mener det er rart dette er den eneste bransjen hvor pris ikke kan vises for forbruker. Faktisk er det slik at forbrukeren er den eneste som ikke kjenner prisene, sier Flesland.

Les også:

Coop vurderer antall kjeder for dagligvarer

Hagen vil kapre søndagen med nettbutikk