Eksperter: Lite sannsynlig med regjeringskrise

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om KrF skulle følge Venstre og trekke seg ut av budsjettforhandlingene betyr ikke det automatisk regjeringskrise, sier eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir ikke regjeringskrise. I hvert fall ikke denne uken, sier Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, til Aftenbladet.

Han understreker at dersom KrF skulle trekke seg fra budsjettforhandlingene onsdag, så har regjeringen fortsatt tid til å søke støtte fra andre partier og finne andre løsninger på situasjonen.

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Strøyer Aalborg, sier det er vanskelig å si hva KrF vil komme til å gjøre, og at de frykter en tapssituasjon uansett.

– De frykter å komme i en situasjon der de får skylda for å redde en svekket regjering som ikke ønsker et grønt skifte, Frp, deres innvandringspolitikk med Sylvi Listhaug og hennes retorikk. Og på den andre siden frykter de å bli partiet som får skylda for å vippe landet ut i en regjeringskrise, sier Berit Strøyer Aalborg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høyre beklager at Venstre bryter budsjettsamtaler

Uinteressant for Ap

Dersom det skulle bli regjeringskrise vil Ap- leder Jonas Gahr Støre være lite interessert i å danne regjering kun et snaut år før stortingsvalget, sier valgforsker Bernt Aardal.

– Jeg tviler på at Ap vil ta regjeringsmakten nå. Opposisjonspartiene kommer i alle fall til å bruke disse budsjettforhandlingene mot regjeringspartiene for det det er verdt, sier Aardal til Nettavisen.

Aarebrot sier seg enig i dette, men mener scenarioet er usannsynlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo helt utopisk at Solberg skulle gjøre noe slikt. Hva skal hun gå til valg på da? Det ville være en fullstendig fallitterklæring fra den borgerlige siden, som i dag har flertall på Stortinget, sier Aarebrot.

Les også: Venstre bryter budsjettforhandlingene

Siv Jensen: – Vi vil fortsette å strekke oss

Lagt på video.

– Vi har en plan om å få til en løsning, sa finansminister Siv Jensen etter Frps ekstraordinære landsstyremøte tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansministeren sier partiets landsstyre syns det er leit at Venstre har trukket seg fra forhandlingene om statsbudsjettet for neste år.

– Vi har strukket oss langt, og landsstyret anbefaler at vi skal fortsette å strekke oss for å få på plass en løsning, sa Siv Jensen til pressen etter det ekstraordinære møtet tirsdag kveld.

Hun understreket at den såkalte bilpakken fortsatt står fast, og at det har den gjort hele tiden.

– Vi har gitt mye godt i tilbudene, og gått både KrF og Venstre i møte, sa Jensen.

Ikke avtalt spill

Den politiske redaktøren i Vårt Land mener forhandlingsbruddet overhodet ikke er avtalt spill fra Venstre og KrFs side, der Venstre redder miljøprofilen sin og KrF regjeringen.

– Det er mer prestisje i firepartiprosjektet for Venstre enn det er for KrF. KrF har i større grad holdt døren oppe for Arbeiderpartiet, mens Venstre har vært tydelige på ønsket om et borgerlig samarbeid, sier Strøyer Aalborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun minner om at Hareide tidligere har uttalt at KrF ikke ønsker å være alene som sentrumsparti og forhandle med regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det tror jeg fortsatt er sant. Men det betyr ikke at de ikke kan, sier Strøyer Aalborg.

Venstre og Frp med hemmelige forhandlinger

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen og Venstre-nestleder Ola Elvestuen brukte helgen på å forsøke å forhandle fram en ny storsatsing på kollektivtrafikk, etter det DN erfarer.

Flere i Høyre og Frp ble overrasket da Trine Skei Grande mandag kveld uttalte at de ikke hadde fått noe vesentlig nytt av regjeringen, skriver Dagens Næringsliv. Bakgrunnen var at Venstre-nestleder Ola Elvestuen gjennom helgen hadde forhandlet fram en ny kollektivsatsing med samferdselsminister og Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Etter det DN erfarer, var det stor optimisme knyttet til helgens møter i leiren til statsminister Erna Solberg, men resultatet av forhandlingene var ikke godt nok for Venstre som tirsdag brøt budsjettforhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobbet med alle mulige løsninger i helgen. Ola gjorde en heltemodig innsats. Men vi blir møtt med utredninger, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til avisen.

Les også: To måneder siden Trine Skei Grande roste Frps klimaprofil

Ekspert:– Det kan bli regjeringskrise

Regjeringen kan fortsette uten flertall for enkeltsaker, KrF kan redde budsjettet eller Erna Solberg kan stille kabinettsspørsmål. Det er noen mulige scenarioer etter Venstres brudd, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

Både Ap og Sp mener at Venstres brudd med budsjettforhandlingene vitner om et borgerlig samarbeid i oppløsning og ber dem rydde opp i kaoset. Det hviskes om krise i Stortingets korridorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å fortsette uten å ha flertall i viktige saker er nok ikke et alternativ den sittende regjeringen gjerne vil havne i, men det har skjedd før, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer at om regjeringen ikke får flertall for de viktige sakene i budsjettet, er ikke det ensbetydende med en krise. Den kan fortsatt være det mest styringsdyktige alternativet, for eksempel om ikke Ap får støtte til sitt alternative budsjett.

– Om KrF følger Venstre, finnes det flere alternativer. Solberg kan sette hardt mot hardt og stille kabinettsspørsmål, forteller Todal Jenssen til avisen, men legger til at det kan føre til regjeringskrise.

I det motsatte scenarioet, at KrF støtter regjeringen, vil det gjøre samarbeidet med Venstre vanskelig i fremtiden, mener han.