Ap: – Borgerlig samarbeid i full oppløsning

Arbeiderpartiet ber budsjettkameratene om å rydde opp i kaoset. – Det vi bevitner nå, er et borgerlig samarbeid i full oppløsning, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå har vi en kaotisk situasjon, sier Marianne Marthinsen, nestleder i finanskomiteen på Stortinget, til NRK. Hun mener Venstres brudd vitner om et borgerlig samarbeid i full oppløsning.

Støre: – Norge må ha en regjering

På spørsmål fra Aftenposten om Arbeiderpartiet eventuelt er rede til å overta, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre:

Jonas Gahr Støre (Ap) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre (Ap) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Norge må ha en regjering, og Norge må ha et budsjett. Arbeiderpartiet har vist seg villige til å ta ansvar når det trengs for landet, men jeg understreker at dette Stortinget har flertall av disse fire partiene, som har lovet å gi landet styringsdyktighet, en regjering og et budsjett.

Partiet mener at det er alvorlig at budsjettforhandlingene har dratt ut, og at Venstre nå har brutt.

– Regjeringen ser ut til å miste kontrollen med budsjettbehandlingen, og slik styrer man ikke et land, sa han fra Stortingets talerstol, ifølge NRK.

Nestleder i finanskomiteen på Stortinget, Marianne Marthinsen (Ap) utdyper:

– Det sitter kommunestyrepolitikere over hele landet som skal vedta budsjett for sine kommuner i 2017, som ikke aner hva slags rammer de har å forholde seg til. Vi har bedrifter som ikke vet hva slags skatteregime de skal forholde seg til, og dette er det de fire samarbeidspartiene som har ansvar for, sier Marthinsen.

Les også: Høyre beklager at Venstre bryter budsjettsamtaler

Sp:– De fire partiene må rydde opp i kaoset

Senterpartiet ber Høyre, Frp, KrF og Venstre rydde opp i kaoset rundt budsjettforhandlingene etter at Venstre brøt tirsdag ettermiddag.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– De fire på borgerlig side må rydde opp i dette kaoset, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, til NRK.

Tirsdag ettermiddag meldte Venstres stortingsgruppe at de har besluttet å bryte forhandlingene med Høyre og Frp. Hovedgrunnen til bruddet er at regjeringspartiene ikke har møtt Venstres krav om tiltak for å redusere klimagassutslipp.

Sp la fram sitt alternative budsjett 16. november. De er det eneste partiet på Stortinget som ønsker å beholde drivstoffavgiftene på dagens nivå. I stedet foreslår partiet å sette av 1 milliard kroner til et CO2-fond for transportsektoren, noe som ifølge partileder Trygve Slagsvold Vedum vil gi mye større miljøgevinst.

Siv Jensen: – Vi vil fortsette å strekke oss

– Vi har en plan om å få til en løsning, sa finansminister Siv Jensen etter Frps ekstraordinære landsstyremøte tirsdag kveld.

Finansministeren sier partiets landsstyre syns det er leit at Venstre har trukket seg fra forhandlingene om statsbudsjettet for neste år.

– Vi har strukket oss langt, og landsstyret anbefaler at vi skal fortsette å strekke oss for å få på plass en løsning, sa Siv Jensen til pressen etter det ekstraordinære møtet tirsdag kveld.

Hun understreket at den såkalte bilpakken fortsatt står fast, og at det har den gjort hele tiden.

– Vi har gitt mye godt i tilbudene, og gått både KrF og Venstre i møte, sa Jensen.

KrF holder alle muligheter åpne

KrFs budsjettforhandler Hans Olav Syversen vil ikke avvise at KrF kan fortsette å forhandle videre med regjeringen selv om Venstre har brutt.

Kristelig Folkeparti har innkalt stortingsgruppen til et ekstraordinært møte onsdag formiddag for å vurdere veien videre etter at Venstre brøt forhandlingene tirsdag ettermiddag.

Venstre-leder Trine Skei Grande er tydelig på at hun håper KrF følger Venstre i prosessen. De to partiene hele tiden fremholdt viktigheten av å holde sammen som støttepartier for regjeringen. Syversen vil ikke si om dette innebærer at KrF nå også vil bryte.

– Min vurdering er at enhver situasjon rundt budsjettet, må vurderes for seg. Vi foretar våre selvstendige vurderinger, samtidig er det sånn at samarbeidsavtalen legger opp til at alle fire partiene skal søke enighet om budsjett, sier Syversen til NTB.

Han vil ikke uttale seg om sin personlige mening om saken.

Han sier KrFs representanter under gruppemøte i morgen også skal vurdere de siste skissene fra regjeringspartiene.

– Så må gruppa ta en beslutning om vår konklusjon deretter, sier Syversen til NTB.

– Vi tar situasjonen som har oppstått på største alvor, understreker Syversen.

Provosert av regjeringens ultimatum

Leder i KrF Troms sier partiet er provosert over hvordan regjeringen har opptrådt i forhandlingene.

– Man kan ikke stille ultimatum på ting man allerede har lovet tidligere. Dette er en situasjon som regjeringspartiene er ansvarlig for, sier Jon Christian Anker, leder i Troms KrF, til Nordlys.

Han sier partiet ble provosert av regjeringspartienes ultimatum i budsjettforhandlingene og har en viss forståelse for at Venstre brøt.

– Venstre og KrF har virkelig gjort en innsats for å få til noe i forhandlingene, sier Anker.

Les også: To måneder siden Trine Skei Grande roste Frps klimaprofil

Grande håper KrF holder seg til sentrum

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun håper Kristelig Folkeparti velger å holde fast ved alliansen mellom de to partiene framfor å forhandle videre alene med regjeringen.

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide forlater statsministerboligen etter budsjettforhandlinger. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide forlater statsministerboligen etter budsjettforhandlinger. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

KrF skal på et gruppemøte onsdag avgjøre om de fortsetter budsjettforhandlingene med regjeringspartiene, eller om de også bryter nå som Venstre har gjort det.

– Jeg har full respekt for at KrF må vurdere dette på selvstendig grunnlag, men jeg håper sentrum holder sammen. Jeg tror miljøengasjementet er stort også i KrF, og at vi skal klare å finne gode løsninger på dette, sier Grande til NTB, på spørsmål om hva hun håper KrF faller ned på.

– Hvordan vil det påvirke forholdet mellom de to partiene hvis KrF fortsetter uten dere?

– -Det er litt for mye hva om, for min del. Jeg skal forholde meg til det som skjer, og jeg håper KrF er villig til å gå sammen med Venstre her, sier Grande.

Les også: Venstre bryter budsjettforhandlingene

Personvernpolicy