Hareide: – Vi er på overtid av overtiden
Det ble ingen løsning på budsjettforhandlingene mandag, og dialogen fortsetter.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Det er ikke satt noe tidspunkt for når forhandlingene fortsetter, men partene er enige om å holde dialogen gående.
– Det er krevende. Vi har jobbet over lang tid, det er en uoversiktlig situasjon, men ingen hadde forventet en løsning i kveld, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut fra møtet mellom regjeringen om støttepartiene.
– Jeg tror regjeringen har fått mange ting å tenke på etter de tilbakemeldingene vi har gitt, og det er fortsatt ekstremt krevende, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.
KrF-leder Knut Arild Hareide legger ikke skjul på at han er skuffet over kveldens møte, der svært mange var til stede.
– Jeg har ikke gitt opp, men jeg hadde kanskje ønsket at det skulle komme nærmere en løsning, sier han.
– Ikke mulig å nå kuttene
Det var duket for nye tøffe forhandlinger da Høyre, Frp, KrF og Venstre nok en gang forsøkte å bli enige for å unngå regjeringsskifte.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVenstre-leder Trine Skei Grande hadde med seg sine to nestledere, finanspolitisk talsmann Terje Breivik og miljøpolitiker Ola Elvestuen, da hun kom til statsministerboligen litt før klokka 20 mandag kveld.
Venstre har stilt klare krav om at budsjettet for neste år må føre til utslippskutt som gjør det mulig å nå målene i Parisavtalen.
– Det er ikke mulig å nå de kuttene vi vil ha med de forslagene som vi har fått ja til til nå, sier Skei Grande, som mener regjeringen bør komme Venstre i møte dersom den vil fortsette.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPå spørsmål om hun er villig til å bryte forhandlingene, svarer Grande:
– Jeg tror alle skjønner at for Venstre er dette en viktig sak. Jeg sier ikke hva jeg tror på, men jeg vet hva jeg kjemper for. Og det tror jeg regjeringen vet.
Les også:
– Vi gjør et siste forsøk
KrF stilte med leder Knut Arild Hareide og finanspolitiker Hans Olav Syversen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Nå gjør vi et siste forsøk for å få til en enighet med fire partier. Det betyr ikke nødvendigvis en endelig avklaring. Men tiden går. Vi er på overtid av overtiden. Vi skulle gjerne vært i mål for lenge siden. Men vi kommer til dette møtet for å få en løsning. Enten blir det enighet nå eller så vil det forbli uavklart frem til 5. desember, sier Knut Arild Hareide til NRK.
Statsminister Erna Solberg sier hun trenger svar på fra de to samarbeidspartiene.
– Vi har jobbet hele helgen og nå skal vi sluttføre noen av de spørsmålene vi har jobbet med, sier Solberg.
Les også: Støre klar hvis Solberg må gå
Grande:– Alt vi har fått er ultimatum og nei
Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun håper at de andre partiene er klare til å innfri de miljøløftene som er vedtatt på Stortinget gjennom Parisavtalen, før møtet hos statsministeren mandag.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi kan håpe at dette er neste skritt videre ellers er dette noe vi kanskje ikke får til. Så vi vet ikke om dette kan bli et skjebnemøte, sier Grande på vei inn i statsministerboligen.
Venstre-lederen mener at det ikke utelukkende kan være jobben til de to støttepartiene å få gjennom de tiltakene som trengs for å møte forpliktelsen til Parisavtalen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi har lagt veldig mange forslag på bordet, det eneste vi har fått er ultimatum og nei.
Les også: Statsministeren hjem til budsjettinnspurt
Fullt hus
Inne hos statsminister Erna Solberg (H) ventet en rad sentrale politikere fra regjeringspartiene. Finansminister Siv Jensen hadde med seg sin nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, samt finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.
Fra Høyre møtte finanspolitiker Svein Flåtten og klimapolitiker Nikolai Astrup.
Artikkelen fortsetter under annonsenGrande hadde også med forsterkninger. I tillegg til finanspolitisk talsmann Terje Breivik hadde hun med seg sin andre nestleder Ola Elvestuen.
– Statsministeren ba om at de som har jobbet med ulike lister og tiltak skulle være her så vi har all politisk fagkompetanse rundt samme bord, opplyste Grande.
Selv om det er snart en uke siden partitoppene møttes hos statsministeren sist, har det vært mye kontakt på ulike nivå.
– Det har vært jobbet med konkrete forslag gjennom hele helgen, sier statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor til NTB.
Erna Solberg (H) avbrøt besøket sitt i Nord-Norge og Trøndelag og reiste tilbake til Oslo for å forsøke å løse striden om budsjettet.
Dette sa Grande og Hareide før mandagens møte:
Avklarer veien videre
Møtet mandag kveld ble regnet som avgjørende, i den forstand at det kunne avklare om det er grunnlag for å fullføre forhandlingene, eller om det viser seg umulig å finne en løsning på striden.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
Det er særlig regjeringspartienes ultimatum om økte avgifter på drivstoff, kombinert med lettelser for bilistene på andre områder, som har gjort situasjonen fastlåst.
Hareide håper alle fire partiene blir enige. Men han gjentok at for KrF er det også andre saker som er viktige, og nevnte lærere og distriktspolitikk. Han bekreftet også at størrelsen på bistandsbudsjettet er et tema.
KrF kan redde regjeringen ved å likevel stemme sammen med Høyre og Frp når de ulike forslagene til budsjett skal stemmes over i Stortinget mandag 5. desember.
Fare for regjeringskrise
Men Hareide bekrefter at dersom hans parti skal inngå en egen avtale med regjeringen, uten å ha Venstre med på laget, må han forankre dette i partiets landsstyre.
5. desember holdes finansdebatten i Stortinget. Da blir rammene for de enkelte politikkområdene i statsbudsjettet for neste år lagt. Skulle de fire partiene bli enige om et budsjettforlik før denne datoen, vil dette legges fram for Stortinget som et eget forslag.
Artikkelen fortsetter under annonsenBlir det ingen enighet mellom alle fire, eller med KrF, kan finansdebatten ende med regjeringskrise.
5. desember blir rammene for de enkelte politikkområdene i statsbudsjettet for neste år lagt. Skulle de fire partiene bli enige om et budsjettforlik innen 5. desember, vil dette legges fram for Stortinget som et eget forslag før finansdebatten finner sted.
Les også: