Nytt toppmøte om budsjettet

Statsminister Erna Solberg (H) samler Frp, Venstre og KrF til nytt budsjettmøte i kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) samler Frp, Venstre og KrF til nytt budsjettmøte i kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) møter etter planen de øvrige partilederne på borgerlig side til nye forhandlinger om statsbudsjettet i kveld, etter det NTB erfarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg (H) har avbrutt besøket sitt i Nord-Norge og Trøndelag og er klar til å møte de andre partilederne på borgerlig side til nye forhandlinger mandag kveld.

– Det har vært jobbet med konkrete forslag gjennom hele helgen, sier statssekretær Sigbjørn Aanes (H) til NTB.

Tirsdag er det én uke siden de fire partilederne forrige gang møtte pressen etter et forhandlingsmøte.

Les også: Statsministeren hjem til budsjettinnspurt

Innstilling avgitt

Mandag ble finansinnstillingen avgitt uten et avklart flertall. Om nøyaktig én uke er det finansdebatt, og Stortinget skal vedta rammene for neste års budsjett. De ulike partiene har nå meldt inn sine budsjettforslag.

– Vi vil stemme primært for vårt eget budsjett, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB. I helgen varslet partileder Trine Skei Grande at Venstre vil gjøre det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir det enighet om en budsjettavtale før mandag morgen klokken 8.30, vil denne bli lagt fram for opposisjonen så snart den foreligger. De to samarbeidspartiene vil da stemme subsidiært sammen med Høyre og Frp og sikre landet et budsjett. Men ennå er det langt fram dit.

Skjebnemøte

Etter det NTB forstår, vil et budsjettforlik neppe bli klart under møtet mandag kveld. Men det kan avtegne seg om det er mulig å forene partienes standpunkter.

Dersom det ikke lykkes de fire å bli enige om en avtale, kan samarbeidspartiene bryte forhandlingene. Hvorvidt KrF til sjuende og sist vil sikre regjeringspartiene flertall i stortingssalen likevel, er stadig uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den type spørsmål involverer også flere enn stortingsgruppen. Jeg vil tro at også landsstyret vårt må inn og gi vurderinger, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre klar hvis Solberg må gå

Ringerunde

I helgen ble MDG, SV, Sp og Ap kontaktet av regjeringspartiene og forsikret om at de vil få tid til å gjøre sine vurderinger – dersom det blir et forlik i løpet av uken.

– Hvis ikke det blir et forhandlingsresultat, har vi ingenting å meddele. Men vi vil strekke oss langt for å gi opposisjonen en avklaring, sier Frps Harald Tom Nesvik.

Venstre skal ha godtatt et drivstoffpåslag på 50 øre samlet, mot at dieselprisen blir høyere og bensinprisen lavere enn i regjeringens opprinnelige opplegg.

Samtidig krever partiet endringer i CO2-avgiften, som gir utslag på pumpeprisen. Krav om kutt i motytelsene til bilistene på i alt 900 millioner kroner bidrar også til steile fronter.

Reiser tilbake

Etter en svipptur innom Oslo reiser Solberg tirsdag nordover igjen for å besøke Biokrafts anlegg i Skogn. Ifølge Trønder-Avisa skal hun presentere regjeringens nye strategi for bioøkonomi sammen med Frp-statsrådene Tord Lien og Per Sandberg.

Hun hadde opprinnelig planer om å treffe DDEs Bjarne Brøndbo på verkstedet i Namdal også, samt besøke St. Olavs hospital og Enova i Trondheim, men disse postene er nå fjernet fra reiseprogrammet.

Les mer: Solberg erkjenner trøblete høst