Frp varsler kamp mot EØS-avtalen

Frps nestleder Per Sandberg advarer om sterk motstand mot EØS innad i partiet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Frps nestleder Per Sandberg advarer om sterk motstand mot EØS innad i partiet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Støtten til EØS har økt blant den norske befolkningen, men i Frp øker motstanden. Sandberg sier han i dag ville stemt nei til avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en betydelig og sterk motstand mot EØS-avtalen i de innspillene vi har fått fra medlemmer og tillitsvalgte. Skepsisen vokser seg større, og det kommer til å bli en omfattende debatt om dette på vårens landsmøte, sier nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, til Klassekampen.

Ifølge en meningsmåling Sentio har gjort for Klassekampen og Nationen, er et klart flertall fortsatt for EØS-avtalen. 53 prosent stemmer for, og 29 stemmer imot. Da det samme spørsmålet ble stilt i 2012 var 46 prosent for og 34 prosent imot. Sandberg varsler om sterk motstand innad i partiet, hvorav 54 prosent av partiets velgere oppgir at de er imot avtalen. Dermed er det kun Sp som har større motstand.

– Om det hadde vært en folkeavstemning for eller mot EØS i dag, ville jeg stemt nei, sier Sandberg.

I 2013 slo partiprogrammet til Frp fast at EØS «er av vital betydning for norsk næringsliv». Og året etter ble et forslag om å si opp avtalen forkastet, men nå har meningene snudd.

– EØS ble lansert som et alternativ som skulle bevare norsk suverenitet, men nå merker våre velgere at avtalen har gitt EU en betydelig rolle i norsk lovgiving.

Les også:

Nytt politisk parti vil ha Norge ut av EØS

Ønsker «Brexit-oppskriften» for Norge

Kleveland tror Storbritannia får bedre avtale med EU, enn Norge har med EØS

Personvernpolicy