Ønsker «Brexit-oppskriften» for Norge

<p>Hans Jørgen Lysglimt Johansen blir leder for interimstyret når det nye norske partiet Alliansen Norge ut av EØS lanseres i Porsgrunn torsdag kveld. Her avbildet i selfie-portrett, fra partiets pressemelding.</p>
Hans Jørgen Lysglimt Johansen blir leder for interimstyret når det nye norske partiet Alliansen Norge ut av EØS lanseres i Porsgrunn torsdag kveld. Her avbildet i selfie-portrett, fra partiets pressemelding.

Trump-tilhenger og redaktør Hans Jørgen Lysglimt Johansen lanserer torsdag det nye partiet «Alliansen Norge ut av EØS». Han har et krav til potensielle rekrutter: – De må være morsomme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fort unna når Lysglimt Johansen lanserer parti:

Nettavisen kom partilanseringen litt i forkjøpet, og Dagsrevyen fulgte etter. Så det ble kjent allerede tirsdag kveld, sier partigründer Johansen til ABC Nyheter.

– På grunn av dette er det en del ting som gjenstår, som logo og lignende. Men jeg tenker vi må smi mens jernet er varmt.

Krever folkeavstemming

Johansen skal lede interimstyret til det nye partiet, som allerede skal ha mottatt en halv million kroner i støttemidler fra skipsreder Dan Odfjell.

Nå gjenstår det å samle inn 5000 underskrifter til støtte for partidannelse allerede før nyttår. Håpet er kunne stille med lister til stortingsvalget neste år.

Det planlagte partiet har en temmelig spisset agenda, som gjenspeiles i partinavnet:

«Partiet har kun ett eneste programpunkt: Krav om folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap», heter det i en pressemelding Johansen offentliggjorde onsdag formiddag.

– Vi krever en folkeavstemming om Norges EØS-medlemskap. Det er for å ha noe man kan samle seg rundt, og i det spørsmålet ligger det så vanvittig mye. Det legger også til rette for at vi kan være virkelig tverrpolitiske, sier Johansen.

Les også: Nytt politisk parti vil ha Norge ut av EØS

«Elefanten i rommet»

Johansen mener EØS-saken er «den store elefanten i rommet i norsk politikk».

– Derfor går vi rett på den. Jeg er sikker på at vi kan få mye mer enn 4 prosent oppslutning på dette. Vi skal vrenge det politiske landskapet i Norge, sier Johansen, uten å ville utdype vrengingen.

Den britiske folkeavstemmingen om EU i sommer, med kallenavnet Brexit, er inspirasjonskilde for stifterne av det nye norske partiet. Foto: Ben Stansall / AFP
Den britiske folkeavstemmingen om EU i sommer, med kallenavnet Brexit, er inspirasjonskilde for stifterne av det nye norske partiet. Foto: Ben Stansall / AFP

Dagbladet brukte det som tittel. Det står så godt for seg selv.

Johansen, som i norske medier i høst har markert seg som ivrig Trump-entusiast, ser også til Storbritannia for inspirasjon:

– Vil være som en veps

– Det blir Brexit-oppskriften. Vi krever en folkeavstemning, og det er et ja-nei spørsmål. Vi er sikre på at vi vinner den dagen folkeavstemmingen kommer. Jeg vil være som en veps, og fortelle politikerne hvor uredelige de er i dette spørsmålet.

(Brexit er kallenavnet på den britiske folkeavstemmingen om EU i juni, der et flertall av britene gikk inn for å forlate unionen.)

– Hvor vil Alliansen stå i andre saker?

– Vi vet ennå ikke helt hvordan vi skal håndtere andre politiske spørsmål. En variant kan være at vi fristiller de enkelte representantene.

– Jeg har etter hvert blitt kjent som en ganske frittalende person, og det tror jeg vi trenger på Stortinget. Vi trenger helt andre typer mennesker enn dem som er der i dag. Særlig Fremskrittspartiet, som brukte å være et morsomt parti med morsomme folk, har jo blitt gørr kjedelig. Med hederlig unntak for Sylvi Listhaug, som er min store favorittpolitiker i Norge.

Les også: Tror Storbritannia får bedre avtale med EU, enn Norge har med EØS

Ønsker tverrpolitikk

Johansen er redaktør for nettidsskriftet Farmann. I perioden 2000 til 2003 ledet han FRIdemokratene, en liberalistisk organisasjon.

– Det var liberalistene som ble kastet ut av Frp under Bolkesjø-landsmøtet i 1994. Men jeg kom inn etter denne prosessen.

– Du står et stykke til høyre politisk?

– Ja, det må man kunne si. Men jeg ønsker virkelig at Alliansen skal være tverrpolitiske, og leter nå etter aktuelle kandidater på «den andre siden». Det må være noen som er morsomme, det må være et krav.

– Jeg orker ikke den typen tørrpinneri det er altfor mye av i norsk politikk. Det er ikke sikkert de jeg ser etter er i noen av de etablerte partiene. Det er ingen som har noe karisma på Stortinget lenger, det er så tørt. Hanna Kvanmo og sånn likte jeg.

– Hva synes dere er de viktigste argumentene mot norsk EØS-medlemskap?

– Vi tar faktisk ikke stilling til argumentene mot EØS. Det er mange grunner til å være mot. I Nord-Norge er det fokus på fisk, arbeiderbevegelsen har fokus på arbeidstakeres rettigheter. Vi tar ikke stilling til disse argumentene, vi krever kun folkeavstemming. Det vil gi en rasende debatt, som vil bli minst like ille som EU-avstemmingene.

EU-motstanden i Norge er fremdeles stor, og mange mener det legges for sterke føringer for norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. Her fra et møte i Europaparlamentet i Strasbourg i Frankrike. Foto: Frederick Florin / AFP
EU-motstanden i Norge er fremdeles stor, og mange mener det legges for sterke føringer for norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. Her fra et møte i Europaparlamentet i Strasbourg i Frankrike. Foto: Frederick Florin / AFP

– Hvordan vil situasjonen bli etter at landet eventuelt forlater avtalen? Det blir en rekke bilaterale avtaler som må fremforhandles?

– Her har Storbritannia gått opp løypa veldig fint for oss med Brexit. Hva som eventuelt vil skje etter en avstemming må vi ta når det kommer.

Les også: Forfatter: – Vil ha et Europa etter EU

– Har alltid vært en rebell

Johansen bor på Nordstrand i Oslo, og partiet får oppstartshjelp av en skipsreder. Til Dagbladet fortalte han tirsdag at han vil starte en «folkebevegelse». Partigrunnleggeren innrømmer at det kanskje skurrer litt, men sier spøkefullt:

– Det er den nye folkeligheten å bo i Solveien og bli backet av skipsredere.

– Fra spøk til alvor: jeg anser meg som en folkelig kar. Jeg har en bil fra 2003 og inntil nylig en seilbåt fra 1976, jeg er ikke noe jålete på sånt. Jeg føler jeg har en kontakt med opprøret som er i folkeligheten, men må ha nok selvinnsikt til å innse at jeg tilhører en slags elite, med høy utdannelse og sånt. Men kanskje tilhører jeg den rebelske delen av eliten. Jeg er ikke med i de svære partiene eller frimureriet, og en grunn til at jeg ikke blir invitert er at jeg alltid har vært en rebell.

– En del av de norske skipsrederne, som jeg kjenner flere av, er folk som er jordnære på sin måte. De er veldig rett frem. Jeg har bodd mye i Sverige, og eliten der som ofte er adel og slikt er en annen mennesketype.

Les også: EU tillater Norge å forlenge grensekontrollen i tre måneder til

– Blir i Porsgrunn, om så på togstasjonen

Partiet skal etter planen lanseres i Porsgrunn torsdag kveld. Opprinnelig var tanken å avholde lanseringen i etterkant av et debattmøte om forsvarspolitikk på Kulturhuset Ælvespeilet. Dette debattmøtet er imidlertid avlyst av kulturhusets ledelse.

– Nå i dag har det kommet frem at vårt event ikke er velkommen ved Kulturhuset Porsgrunn. Både hoveddebatten og vårt event er avlyst av Ælvespeilet, sier Johansen til ABC Nyheter tidlig onsdag ettermiddag.

Blant de opprinnelig annonserte debattdeltakerne til «Forsvars- og sikkerhetspolitisk debatt» var Hans Lysglimt Johansen selv, Christian Tybring-Gjedde (Frp), Hege Storhaug fra Human Rights Service og tidligere flaggkommandør Jacob Børresen. Arrangementet var støttet av stiftelsen Fritt ord.

Lederen av kulturhuset, Knut Inge Solbu, forklarer avlysningen slik:

– Debattforum Larvik har vært i dialog med oss om et debattmøte om forsvarspolitikk, som skulle avholdes på kulturhuset torsdag kveld. Flere av møtedeltakerne har trukket seg, og vi opplevde det etter hvert som vanskelig å svare på spørsmål fra publikum om et arrangement som skulle være i morgen, og dets innhold. Det er en måte å jobbe på vi ikke liker, derfor har vi valgt å avlyse, sier Solbu til ABC Nyheter.

– Hva med denne partilanseringen?

– Vi har ikke fått noe informasjon om pressekonferansen til dette partiet. Hvis det skulle vært et arrangement hos oss ville det vært naturlig å ta kontakt, booke lokaler og så videre.

Johansen er likevel ved godt mot, og sier det vil bli partilansering i Porsgrunn åkke som:

– Foreløpig har vi ikke noe sted å være, men vi har bestemt oss for at vi kjører i Porsgrunn uansett, om det så blir på togstasjonen.

P.S: Navnet «Lysglimt» tok partistifteren fordi oldefaren var førstereisgutt på en seilskute med dette navnet. Skipet rundet Kapp Horn på 1890-tallet. «Håpløs romantiker», skriver Lysglimt Johansen i en SMS til ABC Nyheter onsdag ettermiddag.

Les også: Rapport: TTIP-avtale kan gi Norge 1 prosents vekst og tap av suverenitet

Personvernpolicy