Nytt politisk parti vil ha Norge ut av EØS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt parti med navnet Alliansen blir presentert i Porsgrunn torsdag kveld. Partiets kjernesak er å få Norge ut av EØS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet er ikke det samme initiativet som tidligere er blitt omtalt med samme navn, skriver Nettavisen.

Det nye partiet blir lansert etter en debatt i regi av DebattForumLarvik på kulturhuset Ælvespeilet samme kveld. En pressemelding er planlagt utsendt allerede onsdag morgen, skriver Nettavisen.

Tidligere i høst ble det spekulert på om stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) var tiltenkt en rolle i et nytt og innvandringskritisk parti som den gang ble omtalt med navnet Alliansen.

Det vakte oppsikt da det ble kjent at Tybring-Gjedde og hans kone deltok på en middag der det nye partiet ble diskutert 24. august. Frp-paret understreket imidlertid at de forlot middagen da diskusjonen om et nytt parti dukket opp.

Les også: Frp undersøker Tybring-Gjeddes deltakelse på omstridt møte

EØS-kamp

Hans Jørgen Lysglimt Johansen bekrefter at partiet blir presentert på et møte i Porsgrunn torsdag kveld, og at han selv skal være leder av interimsstyret. Partiet har imidlertid ingen ting med den omtalte middagen å gjøre, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johansen vil ikke gå ut med hvem som eventuelt skal være med i det nye partiet, og vil heller ikke bekrefte navnet Alliansen. Partiet har én kjernesak: Folkeavstemning om norsk EØS-medlemskap.

– Vi mener Norge bør ut av EØS, vi mener ikke noe utover det, skriver Johansen i en pressemelding.

Les også: Finansavisen: – Tybring-Gjedde i møte om nytt parti

Partiet har fått en halv million kroner fra skipsreder Dan Odfjell.

– Han har et stort hjerte for Norge og ønsker at vi skal få den nasjonale selvråderetten tilbake. Dette er en sak han har vært opptatt av veldig lenge. Han trenger ikke gjøre dette. Han har det aldeles utmerket der han sitter på sin vingård i Chile, sier Johansen til NRK.

– Nasjonalisme med et smil

Med seg i interimsstyret har Johansen Jan Eirik Boge fra Bergen og historiker Sturla Ellingsvåg fra Sogn og Fjordane. Partiet vil holde landsmøte i Oslo 31. mars neste år.

– Dette er nasjonalisme med et smil, sier Hans Jørgen Lysglimt Johansen.