Meny

Tygger på venstres grønne forslag

Mens Venstre-toppene brukte søndagen til kandidatsamling, dro statsminister Erna Solberg for å se cupfinalen for menn søndag ettermiddag. Her er fotballpresident Terje Svendsen, kong Harald, statsminister Erna Solberg under cupfinalen i fotball mellom Kongsvinger og Rosenborg på Ullevaal Stadion, Oslo søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre håper forslagene de la på bordet lørdag kveld skal løse budsjettfloken. Regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti brukte søndagen til å tygge på den grønne pakken.

Venstres leder Trine Skei Grande kom smilende ut etter å ha tilbrakt deler av lørdagskvelden i statsministerboligen sammen med Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og KrF-leder Knut Arild Hareide. Også partienes finanspolitiske talsmenn og regjeringspartienes parlamentariske ledere var til stede på møtet, som først ble avsluttet en halvtime før midnatt.

– Vi i Venstre har lagt mange gode forslag på bordet som jeg tror kan bringe oss i mål, men det gjenstår fortsatt mye arbeid, sa Grande.

Venstres mål er at budsjettet for 2017 bidrar til kutt i klimagassutslipp og hjelpe Norge på veien mot å nå målene i Parisavtalen. Hvorvidt partiets grønne pakke kan løse opp i de fastlåste forhandlingene, gjenstår å se. Forslagene berører nemlig også den omstridte bilpakken, får NTB opplyst. Pakken kombinerer økte drivstoffavgifter med lettelser i andre bil- og bomavgifter, og regjeringen har gjort det klart at den ikke skal røres i forhandlingene. Det ultimatumet har fått Venstre og KrF til å steile og har gjort forhandlingsklimaet vanskeligere.

Les også: Budsjettforhandlingene ikke i mål innen fristen

– Tar tid

Mens Venstre-toppene brukte søndagen til kandidatsamling, dro statsministeren for å se cupfinalen for menn søndag ettermiddag. Resten av dagen skulle hun bruke på Høyres sentralstyremøte, der situasjonen i forhandlingene var et selvsagt tema.

– Vi har fått ulike innspill, vi jobber hardt og konsist, var alt hun hadde å fortelle på vei inn til møtet.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland var nesten like ordknapp da han ankom møtet.

– Det er krevende, det tar tid, og derfor skal vi møtes igjen i morgen, sier han til NTB.

Han vil ikke kommentere Venstres forslag, men sier han håper partiene vil klare å finne en løsning.

Statsministeren opplyser at det ikke er klart hvorvidt hun og Jensen må delta på enda et møte, eller om de parlamentariske lederne og finanspolitikerne klarer å hale budsjettet i havn på egenhånd.

Les også: Jensen anklager Hareide for budsjettlekkasjer

Bryter fristen

Både i regjeringspartiene og i Kristelig Folkeparti ble søndagen brukt til å vurdere Venstres forslag. KrF tygger også på forslag fra Frp og Høyre. Partiets stortingsgruppe møtes mandag klokka 12 for å drøfte status i forhandlingene og forslagene som ligger på bordet.

KrF har også krevd mer fra regjeringspartiene til sine kjernesaker, som skole, familie og distriktene. Ifølge Aftenposten har regjeringen forsøkt å komme dem i møte med forslag om økt kontantstøtte og engangsstønad og mer penger til lærere i småskolen.

For å gjøre grønnmale budsjettet la regjeringen torsdag nesten tre milliarder kroner på bordet, penger som blant annet skal gå til kollektivtrafikk, jernbane og miljøteknologi.

Et annet forslag skal være å øke kravet til hvor mye biodrivstoff som skal blandes inn i bensin og diesel.

At partiene ikke blir enige innen fristen betyr at de ikke rekker å skrive en avtale inn i finanskomiteens innstilling. Det kan bety at komiteen må levere en tilleggsinnstilling der en avtalen de fire eventuelt er kommet fram til inngår.

Les også:

Hareides mandat: Løsning med fire partier

KrF åpner for å godta regjeringens bilpakke

Carl I. Hagen: – Regjeringstiden har svekket det opprørske i Fremskrittspartiet

Populært