Meny

Krisemøtet fortsetter lørdag

FORHANDLINGER: Trine Skei Grande (V) på vei inn til møte hos statministeren for videre samtaler om statsbudsjettet Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettforhandlingene fredag kveld førte ikke fram til enighet.

Fredag kveld satt budsjettkameratene i et nesten tre timer langt krisemøte i statsministerboligen, uten å komme fram til en løsning.

– Vi er enige om at vi skal møtes her igjen i morgen kveld, da fortsetter de samtalene vi har hatt i kveld. Det er alt jeg vil si nå, sa en ordknapp Knut Arild Hareide på vei ut fra statsministerboligen klokka 22.15 fredag kveld.

Før partene møttes ved 20-tiden betegnet KrF-lederen møtet som et «skjebnemøte». Venstre-leder Trine Skei Grande kalte det en avgjørende kveld da hun gikk inn til møtet. På veien ut virket hun tilsynelatende ikke misfornøyd og sa hun hadde fått lagt fram partiets syn under møtet.

– Vi forhandler videre. Det har vært en konstruktivt møte, men jeg kommer ikke til å kommentere enkeltsaker. Jeg kan nok si det har vært bevegelse, sa Venstre-lederen, som mente hun hadde fått igjennom partiets budskap.

Solberg avlyste middag

Statsminister Erna Solberg (H) avlyste en middag i Bergen for å prøve å redde budsjettfloken. Spørsmålet er om regjeringspartiene har mer å legge på bordet for at samarbeidspartiene skal bli fornøyd.

Tidligere fredag ble det kjent at regjeringen har plusset på tre milliarder kroner til ulike klima- og andre tiltak.

Spørsmålet er om det er nok. Kilder i Venstre sier til NTB at påplussingene er milevis fra det grønne skatteskiftet regjeringen lovet å levere. Flere skal være reverseringer av kutt som var lagt inn i regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

– De prøver å krydre med kollektiv og jernbane. Det er fint og flott, men det er ikke det grønne skiftet som vi ble lovet. I stedet har vi fått en bilpakke som vil øke utslippene, heter det derfra.

Kilder i Høyre avviser dette.

– Påplussingene regjeringen har lagt fram, er reelle. Vi har kommet samarbeidspartiene i møte på deres konkrete ønsker og krav, sier en kilde nær forhandlingene.

– Fortsatt håp

Men det er den omstridte bilpakken som er forhandlingenes hardeste nøtt. Her har regjeringspartiene så langt nektet å rikke seg en millimeter.

– Jeg vil jobbe for at vi får et budsjett som skal kutte klimagassutslipp og som er bra for Norge. Jeg vil ikke kommentere innholdet, men så lenge vi forhandler er det jo håp, sier Grande på spørsmålet om ultimatumet fremdeles gjelder.

Før møtet sa Grande at hun ikke tror det er mulig å nå miljømålene Venstre har satt på dersom regjeringen insisterer på å la hele bilpakken stå. Hareide sa før møtet at han kun har ett for øye: Finne en løsning alle de fire partiene står bak.

– Vi har ingen plan B, sier han.

I tillegg til en del på klima og det grønne skiftet, krever KrF mer satsing på familiepolitikk, skole og distriktspolitikk.

Kan bli avgjort i Stortinget

Dersom de fire partilederne også lørdag går fra hverandre uten å samles om en budsjettavtale, har de bare noen timer til rådighet før den selvpålagte fristen for enighet utløper søndag klokken 18.

Skulle denne fristen ryke, ventes de borgerlige partiene likevel å fortsette dialogen om budsjettet, mens finanskomiteen forbereder seg på budsjettdebatt uten flertallsinnstilling 5. desember. Først i stortingssalen den dagen vil det da kunne bli klart om regjeringen får flertall for et budsjett eller om landet står overfor en regjeringskrise.

Populært