KommentarNarkoavsløringen: Høyt spill i Bergen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård og Kaare Songstad (49) fra Vest politidistrikt (t.h).
Politidirektør Odd Reidar Humlegård og Kaare Songstad (49) fra Vest politidistrikt (t.h). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård gambler med unge menneskers liv når han lar politiet i Bergen prioritere vekk alvorlige narkotikaforbrytelser for å få en storgevinst. Han bør være sikker på å vinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For syv måneder siden slo en høyt betrodd tjenestemann alarm overfor politimester Kaare Songstad og senere Politidirektoratet, Riksadvokaten og Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). I en 52 sider lang varslingsrapport beskrev han hvordan ledelsen i Vest – tidligere Hordaland - politidistrikt i en årrekke hadde beordret mannskapene å unnlate å gripe inn mot personer mistenkt – og til og med tatt på fersk gjerning - for grove narkotikaforbrytelser, og å avdekke deres depoter. Grunn: Man hadde ikke ressurser til å følge opp sakene. Varslingen skal ha dreid seg om forhold fra 2013 til 2015, avslørte VG sist helg.

Saken har slått ned som en bombe. Flere jusprofessorer mener politiet i Bergen har brutt norsk lov. Spesialenheten skal granske om politiet har opptrådt straffbart. Politiets Fellesforbund kaller praksisen som er avdekket «krise», og mener den ødelegger politifolks motivasjon og svekker folks tillit til etaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen narkosaker i 2016

Tallenes tale bekrefter dessverre det den frustrerte nestoren på etterretnings- og spaningsavsnittet varslet om: Kyniske narkobaroner har så å si fritt spillerom i Norges nest største by. I 2015 initierte og produserte avdelingen kun tre narkotikasaker. I 2016 har de ikke hatt noen.

I Dagbladet fredag forsvarer politidirektør Odd Reidar Humlegård Bergenspolitiet og sin inntil ved årsskiftet tidligere direktørkollega i POD, Kaare Songstad. Songstad har fortsatt nedprioriteringen – varselet til tross.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Dagbladet sier Humlegård at store spanings- og etterforskningsressurser er flyttet til en krevende sak på et annet område enn narkotika. At politiet de siste månedene har jobbet knallhardt med «en kompleks og meget omfattende sak som jeg har sett meg enig i viktigheten av å prioritere.»

– Dette vil sette Bergenspolitiet i et nytt lys. Dette kan også forklare hvorfor politiet nedprioriterer et område, for å satse på andre til tider, sier Humlegård til avisen. Politidirektøren forteller at han til og med har reist til Bergen i ens ærend for å bli orientert om den svært ressurskrevende saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefalte Gudmundsen til Interpoljobb

Dette er uro- og oppsiktsvekkende av flere grunner:

** Det 52 siders varslingsbrevet handlet først og fremst om forhold fra årene 2013 til 2015. Da var Geir Gudmundsen politimester i Bergen. Han gikk av i februar i fjor. Bakgrunnen var kritikken i granskingsrapporten om politiets håndtering av drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Det hadde de henlagt som selvmord, og varsleren Robert Schafer ble kraftig motarbeidet av politiledelsen da han ville ha etterforskningen gjenopptatt.

I høst tiltrådte Gudmundsen en høytlønnet prestisjestilling i Interpol i Lyon, som jobber for å bekjempe organisert kriminalitet – mafiavirksomhet - over landegrensene. Toppjobben fikk han fordi POD-ledelsen anbefalte ham, forklarte justisminister Anders Anundsen til ABC Nyheter nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
VAR SJEFEN: Tidligere politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen. Nå bekjemper han kriminalitet i Interpol. Foto: NTB scanpix
VAR SJEFEN: Tidligere politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen. Nå bekjemper han kriminalitet i Interpol. Foto: NTB scanpix

Gudmundsen tiltrådte altså Interpol-jobben etter at Humlegård, Riksadvokaten og Anundsen personlig hadde blitt varslet om at eks-politimesteren hadde pålagt sine medarbeidere å la kriminelle med mafiatilknytning i Øst-Europa fortsette å pumpe kilovis med heroin og metamfetamin ut i Bergens gater. I Lyon betaler POD Gudmundsens millionlønn, bopel og hjemreiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere saker fra ABC Nyheter:

Politimester gikk av etter Monika-saken – har rett til millionlønn «på livstid»

Høyre-topp reagerer med vantro: – Det er umusikalsk! Det skurrer!

** Gudmundsens etterfølger som politimester er Kaare Songstad. Frem til siste årsskifte var han beredskapsdirektør i Politidirektoratet. Han har opprettholdt pålegget om at narkospanerne skal lukke øynene for kriminaliteten rundt omsetning av tunge stoffer. I stedet har han med tillatelse fra politidirektør Humlegård tilsynelatende satset alt på ett kort for å løse Den Store Saken. Eller for å si det på gamblerspråket: Ta Jackpot.

Det står altså så begredelig til i politi-Norge at de som deler ut kortene – Anundsen og Humlegård – i stedet for å gi ekstraordinære bevilgninger til et distrikt som er i ferd med å løse en sak som ifølge politidirektøren er så svær at den «har høyeste prioritet», velger å la rusmisbrukere – de svakeste, nederst på rangstigen - i Bergen i stikken. De samfunnsøkonomiske konsekvensene lar seg ikke tallfeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å innfri på politiets håpløse måling i New Public Management-ånd, er politifolk i stedet pålagt å taue inn og bøtelegge gatenarkomane som setter et ynkelig skudd heroin eller har en brukerdose hasj i lomma.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist gang Bergenspolitiet satset alt på ett kort, het den tiltalte Berge Gerdt Larsen. Da forretningsmannen i august ble frikjent av Gulating Lagmannsrett, hadde politidistriktet på 11 år svidd av mellom 60 og 100 millioner kroner på saken. Man kan bekjempe mye narkotikakriminalitet for den summen. Ironisk nok var det Berge Gerdt Larsen som i det skjulte ga økonomisk støtte slik at Monika-saken ble gjenopptatt og løst. Det fremkommer i boken til privatetterforsker Ola Thune.

Jeg krysser fingrene for at Humlegård og Songstad får Jackpot i sin store sak. Dessverre har mange allerede tapt stort: Blant dem er de som døde av overdose etter å ha kjøpt stoffet politiet lukket øynene for.

Les også: Politiets Fellesforbund frykter for politiets tillit