Meny

Hareide: – Stor fare for brudd

Det er stor fare for et brudd i forhandlingene om statsbudsjettet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Her er han på vei inn til et møte mellom samarbeidspartiene om statsbudsjettet for 2017 i statsrådssalen på Stortinget fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er stor fare for et brudd i forhandlingene om statsbudsjettet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Ordene falt på vei inn i et møte med de parlamentariske lederne og finanspolitikerne for de fire samarbeidspartiene.

– Hvis det blir et brudd, er det fordi regjeringen ikke er villig til å forhandle, sier Hareide.

Han ville ikke svare direkte på spørsmål om det er aktuelt å skille lag med Venstre og å stemme sammen med regjeringspartiene når budsjettet omsider skal vedtas.

Kilder nær forhandlingene antyder at KrF kan komme til å støtte et budsjettforslag der regjeringens omstridte bilpakke inngår, om ikke allerede nå, så ved å stemme subsidiært sammen med Høyre og Frp når budsjettet skal behandles i stortingssalen.

– Vi jobber for å få en enighet med fire partier. Det er vårt mål, sa Hareide.

Les også:  KrF åpner for å godta regjeringens bilpakke

KrF har som mål å få ned klimagassutslippene, påpekte Hareide, men la til at partiet også er opptatt av forbedringer i budsjettet som gjelder som barn, skole og distrikt.

Han gjentok at partiet ikke hadde stilt noe ultimatum om bilpakken, som Venstre ikke kan gå med på og som regjeringen ikke har villet forandre på.

Les også:   Kilder til VG: Budsjettforhandlingene kan ryke torsdag

Håper på samhold

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun håper de to samarbeidspartiene vil holde sammen i budsjettfeiden med regjeringen.

– Jeg tror og håper at vi vil holde sammen, sa Grande på vei inn til det første og muligens eneste forhandlingsmøtet på parlamentarisk leder-nivå fredag.

– KrF må gjøre det KrF vil. Vi i Venstre er iallfall klare på hva vi må ha igjennom i dette budsjettet, nemlig kutt i klimagassutslipp, sier Grande.

På spørsmål om hun venter at forhandlingene på borgerlig side vil bryte sammen, kanskje allerede i dag, svarer hun:

– Jeg håper at vi skal holde på og få til et budsjett.

– Godt tilbud

Høyre mener regjeringspartiene har strukket seg langt for å imøtekomme krav om et grønnere statsbudsjett for 2017.

– Snart er det fullt under juletreet med pakker. Det er mange gode pakker her som går på det grønne, sier parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

Les også:  D-dag nærmer seg for borgerlig budsjett

Han mener det siste tilbudet fra regjeringspartiene, som ble lagt fram i går, er godt og håper på å komme videre i prosessen.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik syns også at tilbudet de har lagt på bordet er godt, og hevder han «alltid går inn i et møte med optimisme».

– Når det gjelder bilpakken, står den fast, sier han.

Populært