Meny

Trondheim skal boikotte israelske bosetterprodukter

BOIKOTT: Trondheim kommune blir ikke å kjøpe varer fra israelske bosettere i tiden som kommer. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bystyret i Trondheim har vedtatt å boikotte israelske varer og tjenester som er produsert i de okkupert palestinsk områdene.

Arbeiderpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt fremmet et forslag om boikott som ble vedtatt torsdag kveld, skriver Adresseavisen.

Høyre, Frp, Venstre, Pensjonistpartiet, KrF og Senterpartiet stemte imot.

I vedtaket heter det at staten Israel stadig forverrer sin okkupasjonspolitikk.

Kan ikke støtte

– Ulovlige bosetninger utvides, bygging av muren fortsetter, palestinerne utsettes for daglig trakassering og møter store hindringer i sine dagligliv. Dette er en politikk Trondheim kommune ikke kan støtte opp under. Kommunen ønsker derfor å avstå fra innkjøp av varer og tjenester produsert på okkupert område, heter det i vedtaket.

KrFs kommunalråd Geirmund Lykke tok til orde for å avvise boikotten og mente heller Norge må være en pådriver for dialog mellom partene i Israel.

Bystyret ber også kommunens innbyggere om å gjennomføre en boikott.

Fremmet forslag

Arbeiderpartiet fremmet i 2014 et forslag i Stortinget om handelsboikott av varer Israel produserer på okkupert land.

Forslaget fikk støtte fra Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Rødt. Regjeringspartiene Høyre og Frp sa nei, og det same gjorde KrF.

Brende vil ikke tilrå

Utenriksminister Børge Brende (H) vil heller ikke tilrå folk å boikotte israelske bosettervarer, selv om han har slått uttrykkelig fast at bosetningene er ulovlige. Det samme har Sikkerhetsrådet og Den internasjonale domstolen i Haag.

– Når det gjelder spørsmålet om tiltak mot import av varer fra bosetningene, har vi ikke tradisjon i Norge for å iverksette sanksjoner eller restriktive tiltak mot andre land på egen hånd, sa Brende til NTB for to år siden.

– Ensidige norske tiltak vil innebære en politikk som Stortinget tidligere har avvist, la han til.

Populært