Meny

Valls: – EU kan gå i oppløsning

Frankrikes statsminister Manuel Valls er bekymret på vegne av Europa. Foto: Gregor Fischer / EPA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Europa står i fare for å bryte sammen, og EU-prosjektet kan feile, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls.

Han mener at det europeiske prosjektet må fornyes med en ny sterk tysk-fransk base, og oppfordrer til en «globalisering som tjener folket».

Valls uttalte også at Marine Le Pen, lederen for det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front, kan vinne presidentvalget i Frankrike neste år.

– Det er mulig at det vil skje. Det vil bety at den politiske balansen vil endres totalt, sa Valls, som advarer mot «faren ved det ekstreme høyre».

Global revolusjon

Det er stor spenning knyttet til presidentvalget i Frankrike i april og mai, og det regnes som svært sannsynlig at Le Pen går videre til annen runde. Flere har påpekt at Donald Trumps valgseier i USA kan føre til større oppslutning om Le Pen.

Hun har selv tidligere uttalt at «den globale revolusjonen» som har ført til Trumps valgseier og britenes flertall for utmelding av EU, vil føre til at hun blir valgt til president i Frankrike neste år.

Les også: Ryktene svirrer rundt Trumps kabal

Høyrevridde ser mot Europa

Trumps valgseier gjør også at det høyrevridde nettstedet Breitbart nå ønsker å spre sitt budskap også til Europa.

Breitbart har gitt signaler om at nettstedet ønsker utbredelse utenfor USA. Det er ventet at Breitbart vil etablere nettsteder i Frankrike og Tyskland, etter først å starte opp i Storbritannia for å støtte brexit-bevegelsen der.

Politisk analyse: Valgåret 2016 blir sannhetens time for ytre høyre

Breitbart har overfor AFP valgt å ikke kommentere ekspansjonsplanene, men i Frankrike uttaler Marion Marechal-Le Pen, niesen til Nasjonal front-leder Marine Le Pen, at partiet ønsker velkommen en Breitbart-lansering i Frankrike. Da kan Nasjonal front få viktig støtte til presidentvalget neste år, mener hun.

– Alle alternative medier er overveiende positive. Donald Trump er bevis på at de er nyttige verktøy, sier Marechal-Le Pen.

Breitbarts styreleder Stephen Bannon ledet Trumps valgkampapparat, og Trump har nå utpekt Bannon som sin seniorrådgiver.

Les hele saken: – Breitbart føles veldig 18. århundre-aktig

Les også:

Stoltenberg: – Jeg er enig med Trump

Wilders mener EU bør oppløses

Populært