Meny

Navnene svirrer mens Trump jakter på medarbeidere

Donald Trump sier alt går etter planen i arbeidet med å sette sammen den nye regjeringen. Arkivfoto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs påtroppende president Donald Trump vil torsdag møte flere kandidater som er aktuelle for viktige stillinger i hans nye administrasjon.

Ett av de mest overraskende navnene som har dukket opp, er Nikki Haley, guvernør i South Carolina. Hun er ifølge CNN aktuell som enten utenriksminister eller en annen ministerpost.

Fakta om Donald Trumps administrasjon

Utnevnelser

• Stabssjef: Reince Priebus, leder for Republikanernes nasjonalkomité

• Seniorrådgiver: Steve Bannon, redaktør for nettstedet Breitbart

Spekulasjoner

• Utenriksminister: Rudy Giuliani, tidligere borgermester i New York, John Bolton, tidligere FN-ambassadør eller Nikki Haley, guvernør i South Carolina

• FN-ambassadør: Richard Grenell, talsmann for USAs FN-delegasjon under George W. Bush

• Sikkerhetsrådgiver: Michael Flynn, pensjonert general

• Forsvarsminister: Jeff Sessions, senator

• Justisminister: Jeff Sessions eller Henry McMaster, viseguvernøren i South Carolina

• Innenriksminister: Robert Grady, forretningsmann som jobbet i president George Bush den eldres administrasjon

• Energiminister: Harold Hamm, oljemagnat, Kevin Cramer, kongressrepresentant, eller Robert Grady.

Tidligere har amerikanske medier meldt at New Yorks tidligere borgermester, Rudy Giuliani, er aktuell som utenriksminister. Men det at Giuliani blant annet har drevet lobbyvirksomhet for et venezuelansk oljeselskap, kan ha fått Trump til å vurdere at det blir vanskelig å få Kongressen til å godkjenne 72-åringen.

Haley, som er datter av indiske innvandrere, har tidligere støttet Marco Rubios forsøk på å bli Republikanernes presidentkandidat, og i flere viktige saker har hun og Trump ulike synspunkter. Likevel endte hun opp med å stille seg bak Trump etter at han vant nominasjonen.

Les også:  Cruz på besøk i Trump-leiren

Justisminister?

Samtidig sier viseguvernøren i South Carolina, Henry McMaster, at han er blitt oppringt av et medlem av Trumps overgangsteam og at han er aktuell som justisminister.

Han sier også at han er blitt fortalt at guvernør Haley blir vurdert som utenriksminister.

McMaster forteller at han ble kontaktet av Trump-teamet onsdag, men han vil ikke si hvem som ringte ham. Han har i motsetningen til Haley støttet Trump helt fra starten av nominasjonskampen.

Les også:  AP: Rudy Giuliani kan bli utenriksminister

Møter Japans leder

Trump skal torsdag møte flere andre høytstående republikanere, deriblant tidligere utenriksminister Henry Kissinger, Florida-guvernør Rick Scott og Nikki Haley. Han har også avtalt et møte med Japans statsminister Shinzo Abe. Det blir hans første møte med en utenlandsk regjeringssjef etter at han ble valgt som USAs neste president.

Utenriksdepartementet i Washington har uttalt at de ennå har til gode å høre fra Trumps overgangsteam, noe som tyder på at den påtroppende presidenten holder møtet uten innspill fra diplomater med dyp innsikt i Japan.

Meldinger om bråk

Trump har siden valgseieren sittet i Trump Tower og lagt planer. Meldinger om at medarbeidere har fått sparken og internt kaos har ført til uro, men onsdag beroliget Trump med at alt går etter planen.

Han har også fått uventet støtte fra Joe Biden, som de siste åtte årene har vært USAs visepresident. Ifølge Biden blir «ingen administrasjon klar på dag én».

Populært